Az extrém enduró versenyek, mint mondjuk a Red Bull Romaniacs vagy az Erzberg Rodeo az off-road szakágon belül is legnehezebbek közé tartoznak. Technikailag elképesztő tudást és felkészültséget igényelnek, no és persze kiemelkedő állóképességet. Ezeken a futamokon a könnyű és fürge vasak uralják a terepet, éppen ezért érdekes megnézni, mi történik akkor, ha a világ egyik legnagyobb szériagyártású enduróját eresztik pályára? A BMW R 1200 GS Adventure még kategóriatársaihoz viszonyítva sem éppen madárcsontú. Ez az a gép, mely tökéletesen alkalmas egy világ körüli túrára, de a farönkök, hatalmas sziklák és a sárral borított kaptatók között meglehetősen idegen látványt nyújt. Ennek ellenére Tom Asher bevállalta és rajthoz állt BMW R 1200 GSA-jával a 2017-es Tennessee TKO Extreme Enduro versenyen, a világ negyedik legnehezebb endurós viadalán. A pilótáról tudni érdemes, hogy évekkel ezelőtt sokszor indult a szakágban, számos „oda való” géppel megfordult már a viadalokon, de régi vágya volt, hogy egy igazi nagyvadat is végigvigyen a pályán, hiszen mint mondta, meg akarta mutatni, hogy nem a gépen, hanem a pilótán múlik a siker, és elsősorban vágyott a kihívásra.

Tisztes helytállás a hatalmas géppel

Külön érdekesség, hogy Tom 49 évesen, privát versenyzőként nevezett, úgy, hogy tíz éve nem versenyzett. Noha majdnem lemaradt a lehetőségről, mert beteltek a nevezési helyek, szerencsére azonban némi közbenjárás után mégis rajthoz állhatott.

Őrületes látvány a nagy bálna a meredek emelkedőkön

A futamot alapos felkészülés előzte meg mind a pilótát, mind a BMW-t illetően, ez utóbbiban egyik szponzora segített, aki eltávolította a felesleges alkatrészeket a gépről, és hasznos off-road kiegészítőket szerelt fel. Tomnak komoly kihívás volt, hogy míg mások eldobhatják és könnyedén felállítják a vasat, addig nála ez értelemszerűen nem opció.

Mégsem dobta be a törölközőt, ennek ellenére sajnos nem láthatta a célvonalat, mert az egyik szakaszon kifutott a szintidőből, pedig azt követően már a könnyebb részek jöttek volna. Más kérdés, hogy nemcsak ő járt így, hanem további 162 társa is. Ennek ellenére pozitívan értékeli a futamot, és jövőre újult erővel, még felkészültebben vág neki a megmérettetésnek.