· Képek: BMW Motorrad · 2018. december 11. 7

Ilyen lesz a BMW új boxermotorja

Újraéled a régmúlt

Az egyedi motorok japán specialistája, a Custom Works Zon bemutatta legújabb művét, a BMW Motorrad megbízására készült modellt, melynek igazi különlegessége, hogy a bajorok vadonatúj, nyomórudas boxer-prototípusára építették.
Közel hat évvel ezelőtt, a japán Siga prefektúra területén alapította Yuichi Yoshizawa és Yoshikazu Ueda a Custom Works Zon műhelyt, s a két tehetséges szakember azóta számos elismerést besöpört szebbnél szebb épített motorkerékpárjaival. Idén igazán nagy szakmai kihívást jelentő feladatot kaptak, tudniillik a BMW Motorrad felkérte őket, hogy készítsenek egy egyedi kétkerekűt a gyárnak. A neves megbízó valószínűleg nem bánta meg döntését, hiszen az elkészült vas egyszerűen gyönyörű lett.
{{articleGallery[20359].caption}}
A gép külsőleg a legendás motorépítő és versenyző Ernst Henne 1920-as és 1930-as években rekordokat döntő járműveire emlékeztet, ám a klasszikus formajegyekhez - természetesen - a legmodernebb technika társul. Az elöl 21, hátul 26 colos, mart alumínium kerekeken keskeny gumiabroncsok feszülnek, a villa tömör alumíniumból készült, és az is megér egy pillantást, hogy miként kapcsolódik az acélcsőből készült hátsó lengőkar a lenyűgöző tárhálós vázhoz - ügyes megoldás, hogy maga a rugózás teljesen rejtve marad. A jármű üzemanyagtartályát, nyergét és burkolatait időt, energiát nem kímélve mind acéllemezekből, kézimunkával faragták készre.
{{articleGallery[20360].caption}}
Lenyűgöző vonalak, de még érdekesebb, hogy milyen blokk köré építették az R18 névre keresztelt gépet, hiszen a BMW vadonatúj, 1,8-as, nyomórudas hajtóműve dohog benne, melyet most mutattak meg először a nagyközönségnek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatvanas évek erőforrásaira emlékeztető, ám modern, lég-olajhűtésű boxermotort a jövőben mely modellekben használják fel, mindenesetre nagyon reméljük, hogy valamely sorozatgyártott típusban is hamarosan viszontláthatjuk majd.