A népszerű Agymenők sorozatból ismert California Institute of Technology (röviden: Caltech) kutatói bejelentették, hogy hamarosan előrukkolnak egy igazi jövőbemutató fejlesztéssel. Olyan aramidszövetes, azaz köznyelvben kevláralapú felsőn dolgoznak, mely képes megváltoztatni rugalmasságát – ha kell, észrevétlenül simul viselőjére, viszont bármikor felkeményedhet, hogy energiaelnyelő rétegként óvja tulajdonosát.

caltech-kevlar-pancel
Szinte lefolyik a kézről az oktaéderekből álló anyag, ám ha megfeszítik, bármelyik protektornál hatékonyabban véd

A szövet alapja egy sajátos, üreges oktaéderekből álló szerkezet, melyet most még 3D-nyomtatóval állítanak elő, ám elképzelhető, hogy  hamarosan – az egykori lovagi viseletekhez hasonló – fém láncing is készül a laboratóriumban. Azért esett a választásuk éppen az oktaéder alakú részegységekre, mert ezek nyugalmi állapotban lazán kapcsolódnak egymáshoz, ám amint erőhatás éri őket, felveszik viselőjük alakját, és óvják azt a sérülésektől.

Nehéz elmagyarázni, pontosan hogyan is működik, de leginkább a darált kávéra hasonlít egy vákuumzáras zacskóban. Gyakorlatilag teljesen szilárd, amíg ki nem nyitjuk, ám amint felbomlik a csomagolás, úgy ömlik ki a darált kávé, mintha folyadék lenne. Valahogy így viselkedik ez az anyag is

– foglalta össze röviden Chiara Daraio, a Caltech alkalmazottfizika-professzora. A különbség annyi, hogy itt vékony huzalokat vezetnek át a szöveten, s amikor meghúzzák azt, egy szempillantás alatt merevvé válik a korábban teljesen rugalmas anyag.