· 2018. február 8. 1

Mesterséges intelligencia központ Budapesten

A jövő itt épül

Májusban nyitja meg mesterséges intelligencia központját fővárosunkban a Continental, mely az önvezető járművek fejlesztésének egyik fontos centruma lesz, nem mellesleg száz új munkahelyet teremt.
Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai járműipar, hiszen 2018 tavaszán megnyitja kapuit a Continental mesterséges intelligencia központja Budapest belvárosában. A létesítmény egy globális szoftvergyártó hálózat részét képezi, s falain belül az önvezető rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó tudományos munka zajlik majd, s főként a biztonság szempontjából kiemelkedően fontos, valós idejű szoftveres alkalmazásokra összpontosítanak. Ez egészen pontosan annyit tesz, hogy összetett vezetési szituációk kezelésére szolgáló megoldásokat fejlesztenek.
{{articleGallery[17258].caption}}
- Tovább bővítjük szakértelmünket a mély gépi tanulás területén, hogy megvalósíthassuk az automatikus vezetést, és támogassuk a balesetek nélküli jövőre vonatkozó célkitűzésünket – mondta el Karl Haupt, a vállalat Fejlett vezető támogató rendszerek üzletágának vezetője.

Mi a mély gépi tanulás jelentősége az automatikus vezetési rendszerekben?

Az intelligens járműveknek szükséges tudniuk, hogy az közlekedés többi résztvevője hogyan viselkedik egy-egy szituációban, s a vezetés összetett mivolta okán a döntéseket nem lehet csupán egy tárgy vagy egy érzékelő alapján meghozni. Mindennek muszáj a körülményektől függetlenül biztonságosan működnie, ám ezt a bonyolult elvárást nagyon nehéz kezelni a kialakítás, a megvalósítás és a tesztelés szempontjából egyaránt. Az ún. mély gépi tanulásra alapozott módszerek különböző szinteken nyújtanak segítséget a komplex helyzeteknek a megoldásához, a környezeti érzékelőktől kezdve a vezetési stratégián át a tényleges járműirányításig. A mély tanulási módszerek átméretezhetők, így a több adat és a nagyobb számítási teljesítmény nagyobb hatékonyságot eredményez – tudtuk meg a Continental szakembereitől.
Amellett, hogy már önmagában remek hír, hogy nálunk épül egy ilyen innovatív centrum, az sem elhanyagolható szempont, hogy a vállalat számos új munkahelyet teremt, tudniillik körülbelül száz szoftver- és hardverszakértő mihamarabbi felvételét tervezik. Markus Strothjohann, a társaság magyarországi HR-vezetője elmondta, azért választották Budapestet, mert itt már adott egy aktív autóipari környezet, ezen felül számos egyetem és kutatóközpont, valamint az általuk keresett specialisták is rendelkezésre állnak.