· 2021. január 5.

Célegyenesben a mentőmotoros gyűjtés

Csak egy kicsi hiányzik...

Néhány hete indult gyűjtés, hogy újabb járművet vehessenek a mentőmotorosok. Jól állnak, megvan az összeg 84%-a, és még két hetünk maradt, hogy segítsünk nekik.
Az elmúlt esztendő szinte mindenki életét felforgatta, nem jelentettek kivételt a Mentőmotoros Szolgálat tagjai sem. Ők azok, akik esetkocsi felszereltségű motorjaikkal, járműveik gyorsaságát kihasználva mentenek életet Budapesten, annak agglomerációjában és a Balaton déli partján minden motoros szezonban.
{{articleGallery[28476].caption}}
Hogy milyen elképesztő felszereltségű a motorjuk, arról már írtunk korábban – kívül-belül bemutattuk az életmentő VFR-t. Tavaly bevezettek egy új fogalmat, a „COVID-motort”, majd ahogy az idő hidegre fordult, a „COVID-autót” is. A szolgálat tagjai ezekkel a járművekkel segítették és segítik a mintavételezést, valamint a mintaszállítást 2020 márciusa óta.

COVID-autóra gyűjtenek a Mentőmotorosok

A Magyar Mentőmotor Alapítvány csapata a mentőmotorosok tavaszi képzésének szervezését szakította meg, amikor új feladatot kapott: a járgányok jelentős részét hűthető rakterű szállítómotorokká kellett alakítaniuk, és egy speciális motoros COVID-tesztelési protokoll kifejlesztésében is részt vettek. Jóval a megszokott szezonkezdés előtt így indult el a motorosmentők 2020-as idénye. A hagyományos, tavaszi képzés végül elmaradt, a szezon pedig duplázott feladatokkal futott végig: mentőtiszti és ápolói motorok mellett idén a mintaszállító motorokkal is találkozhatott, aki a fővárosban vagy annak környékén járt.
{{articleGallery[28477].caption}}
A megszokott mentőmotorozás október végén lezárult, a minták szállítását azonban még novemberben is kétkeréken végezték. Ahogy aztán az idő - és az aszfalt - egyre hidegebb lett, a szállítandó anyagok száma pedig nem egyszer több ezres nagyságrendűre nőtt, csatlakozott a flottához egy kölcsönbe kapott hibrid Honda Jazz is. Az autó hívójele a mai napig „motor”, és a Hondával szolgálatot teljesítők is a mentőmotorosok csapatát erősítik.
Ide kattintva támogathatod a Magyar Mentőmotor Alapítvány gyűjtését
Hamar kiderült, hogy a kölcsönidőszak után is szüksége lesz az Alapítványnak és a Szolgálatnak a kiskocsira, így aztán november végén az Alapítvány közösségi adománygyűjtést indított. Így próbálták összekalapozni az autó árának egy részét, hogy aztán saját forrásaikkal (például az SZJA 1%-os felajánlásokkal) kipótolva megvásárolhassák azt. A gyűjtést eredetileg 60 naposra tervezték, azzal számolva, hogy ha csak 500 ember melléjük áll, már sikeres lehet a kezdeményezés, azaz elérik a megcélzott összeg 90%-át.
{{articleGallery[28478].caption}}
Most, január elején már 84%-nál tartanak, és nagyjából két hét van hátra kampányzárásig. Az ötszáz emberből eddig 318-at sikerült elérniük, de a nehéz év ellenére meglepően sok volt köztük a különösen nagylelkű adományozó. Egyébként az autó csaknem tízezer kilométert tett meg mintaszállítás közben, amíg a mentőmotorok téli pihenőjüket töltötték, és persze ilyenkor gondoskodik a csapat a gépek nagyobb szervizeiről is. A mentőmotorosok 2021-ben is kihívásokkal teli évre számítanak, így legfőbb törekvésük, hogy mindig, mindenhova odaérjenek a megfelelő eszközzel, ahol szükség van rájuk.