· 2017. január 5. 10

Sok kiesője volt az extrém harmadik napnak

A Honda tarolt a Dakaron

Sajnos egy magyar motorostól is búcsúznunk kellett a tegnapi, embert próbáló szakasz után. A rendkívüli terep az élmezőny állását is alaposan összekuszálta.
Kezdjük is a legfájóbb hírrel: Horváth Lajos sajnos többször is elesett, ettől teljesen kimerült, és a vize is elfogyott, így saját biztonsága, túlélése érdekében kénytelen volt meghozni élte legnehezebb döntését, és feladni a versenyt a San Salvador de Jujuyba vezető hegyi szakaszon.
{{articleGallery[11602].caption}}
Dési János ezalatt a 79. helyig zárkózott fel az összetettben, Saghmeister Gábor jelenleg a 91., míg Gyenes Emanuel a 22. helyről várja a negyedik napot. Az élen eközben a Hondák brillíroztak, elorozva az elsőséget a korábbi években legyőzhetetlen KTM-armadától. Barreda ugrott az élre, miután magabiztos, 12 perces előnnyel nyerte a szakaszt, mögötte a KTM-es Sunderland és Barreda csapattársa, Goncalves sorakozik. A motorosok mezőnye a rajt óta jócskán megfogyatkozott: a 146 indulóból már csak 126-an vannak versenyben.
Érdekesség, hogy a márkák versenye idén rendkívül kiegyenlített, tudniillik az első hatban négy különböző gyártó - Honda, KTM, Husqvarna és Yamaha - található, ráadásul a különbségek minimálisak - a második és a hatodik helyezett között mindössze bő 11 perc a különbség. Ma a 3500 méteres magasságban fekvő homokdűnék között folyik tovább a küzdelem, s a pilótákra a nap végén egy határátlépés is vár, ugyanis a befutó már a bolíviai Tupizában lesz.

Összesített eredmény a harmadik nap után:

1. Barreda (Honda)
2. Sunderland (KTM)
3. Goncalves (Honda)
4. Quintanilla (Husqvarna)
5. Price (KTM)
6. Van Beveren (Yamaha)
7. Farres Guell (KTM)
8. Brabec (Honda)
9. Svitko (KTM)
10. Walkner (KTM)