· 2020. január 16. 4

Őrült hajrába kezdett a Husqvarna a Dakaron

Egy lépésre a győzelemtől

Quintanilla ma olyan hajrát mutatott be, hogy azzal felére csökkentette hátrányát a hondás Brabec mögött. Persze ettől még az amerikainak áll a zászló - holnap minden eldől a Dakaron.
Még a szerencse is a hondások mellé szegődött: tegnap a kaotikus időjárás miatt rövidített távot futottak a motorosok, vagyis kevesebb lehetősége volt az ellenfeleknek, hogy felzárkózzanak az eddig hibátlanul vezető Brabecre. Ezután ma reggel, a Shubaytah és Haradh közötti 744 kilométeres etapon az volt a kérdés, hogy a végére egyre jobb formában motorozó Quintanilla meg tudja-e szorongatni ellenfelét, vagy folytatódik a Honda diadalmenete.
Nos, a chilei mindent megtett a győzelemért, és ugyan csak kilenc másodperccel, de behúzta a szakaszgyőzelmet, ami azért volt különösen fontos, mert mögötte csupa KTM sorakozott a célban. Nem igazán ment ma a hondásoknak, Brabec is a 10. helyen szerénykedett a nap végén, és 11 perces lemaradása azt jelentette, hogy a két hét alatt felépített előny közel felét elveszítette a csütörtöki szakaszon. Ezzel még mindig Brabecnél a staféta, de már csak 14 perccel követi őt Quintanilla (Husqvarna) és 22-vel Toby Price (KTM). Így állnak hát az utolsó, mindent eldöntő nap előtt, amikor Haradh és Qiddiya között kell megtenniük az eddigieknél jóval rövidebb, 447 kilométeres távot.
{{articleGallery[24357].caption}}
Nem tűnik lehetetlen küldetésnek, hogy Brabec megtörje a KTM két évtizedes uralmát, de ne feledjük: a terepralira különösen igaz, hogy csak a leintés után dől el a verseny. Akárhogy is, január 17-én végre kiderül, hogy megremeg-e az osztrák márka trónja, és az is, hogy a Husqvarnához vagy a Hondához az első szaúdi Dakar trófeája.