· 2020. június 16. 4

Új szabályok a Dakaron

Ha defektet kapsz, kiesel?

A helyszín nem változik, ezenkívül szinte minden. Biztonságosabb pályákkal akarják elérni, hogy ne legyen újabb tragédia a Dakaron, és a cserélhető abroncsok mennyisége is változik 2021-től.
Bejelentették be a 43. Dakar útvonaltervét, melynek érdekessége, hogy az idei viadalhoz hasonlóan Szaúd-Arábiában zajlik, de minden szakasza vadonatúj lesz a résztvevőknek. A világ leghíresebb tereprali-versenyére 2021. január 3. és 15. között kerül sor.
{{articleGallery[25733].caption}}
A mezőny Dzsiddából rajtol el és a versengés ott is zárul majd 13 nappal és összesen 12 szakasszal később – a pihenőnapot Hailban töltik a pilóták.

Lassabb tempó és kevesebb abroncs a Dakaron

Máris elindult a regisztráció a 43. Dakarra, mi több, ma bemutatót is tartottak a résztvevőknek, hogy mire készülhetnek a 2021-es sivatagi ralin. Goncalves tavalyi halála miatt újabb biztonsági intézkedéseket hoztak a szervezők: alacsonyabb lesz a pályákon elérhető átlagsebesség, a motorosoknak pedig jóval kevesebb szett abroncsot használhatnak el a 13 napos, 12 szakaszt magában foglaló viadalon. További változás, hogy minden eddiginél nagyobb szerep jut a pontos navigálásnak, ugyanis a térképeket, itinereket csak közvetlenül a rajt előtt láthatják az indulók.
{{articleGallery[25734].caption}}
A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először és egészen 2007-ig Afrikában zajlott a verseny érdemi része. A biztonsági helyzet romlása miatt elmaradt a 2008-as viadal, és 2009-től Dél-Amerikába költözött át a verseny, és 2019-ig ott is maradt.
{{articleGallery[25735].caption}}
Idén viszont már Szaúd-Arábia adott otthont a legendás összecsapásnak, sőt a következő években is a Közel-Keleten rendezik a futamot, ami nagy könnyebbség a közép-európai versenyzőknek, mivel jóval olcsóbb és egyszerűbb a szállítás, mint a dél-amerikai helyszínre.