· Képek: Dakar · 2020. január 15. 10

Brabec és a Honda vezet a Dakaron

Oda a KTM-győzelem?

A tragédia után pihenőnapot tartottak a motorosok és quadosok, majd tegnap reggel pattantak újra nyeregbe. Ezúttal 886 kilométer hosszú etapot teljesítettek, ahol meglepetésgyőzelem született.
Verseny helyett megemlékezéssel telt a Dakar-indulók hétfői napja, ahol főhajtással tisztelegtek a hétvégén elhunyt Paulo Goncalves előtt. Itt egyúttal azt is bejelentették, hogy a pilóta csapata, a Hero nem folytatja tovább a viadalt. Három indulójuk fordított hátat az összecsapásnak, főként azért, mert Goncalves testvére is az ő színeikben vett részt a Dakaron:
Tegnap reggel újra rajthoz állt a megfogyatkozott mezőny, és az volt a rendkívül hosszú, csaknem kilencszáz kilométeres (!) szakasz tétje, hogy a KTM farag-e a hátrányából egy szakaszgyőzelemmel vagy továbbra is a Honda uralja a versenyt?
{{articleGallery[24349].caption}}
Nos, ezúttal elmaradt a narancs fieszta, bár szegről-végről az osztrákok húzták be az első helyet. Quantanilla ugyanis ellentmondást nem tűrően, közel kétperces előnnyel nyert, a husqvarnás mögött pedig Price (KTM) ért be. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy átvegyék a spiccet, mivel az idén domináló Brabec (Honda) is alig négy percet kapott az elsőtől, így a Dakar hivatalos összesítése szerint továbbra is magabiztosan vezeti az összetettet.
{{articleGallery[24343].caption}}
Gyenes Emanuel 4 óra 5 perces idővel második lett a Malle Moto - Original géposztályban, s ezzel továbbra is őrzi összetettben kategóriája első helyét, illetve 38 óra 38 perces idővel 32. a motorosok között, Saghmeister Gábor pedig a 92 helyről várja a folytatást.
Három nap van hátra az idei Dakarból, ráadásul az eddigieknél jóval rövidebb szakaszok következnek - ma hatszáz, míg a zárónapon alig 450 kilométert tesznek meg a motorosok Szaúd Arábiában. Adja hát magát a kérdés: megtörik a két évtizedes KTM-uralom, és ha igen, akkor hondás vagy husqvarnás versenyző ünnepelhet a haradhi befutó után? Már csak három nap, és minden kiderül az első ázsiai Dakaron.