· Képek: HRC · 2018. június 5. 20

Friss: A Honda megválik Pedrosától!

Egy hosszú kapcsolat vége

A HRC csapat ma délután hivatalosan is bejelentette, hogy tizennyolc év után elválnak útjaik a spanyol motorossal. A szakítás nem okozott nagy felhördülést, ám Pedrosa lehetséges utódja már annál nagyobb meglepetés.
Pletykaszinten már hetekkel ezelőtt felmerült, hogy Dani Pedrosa elhagyja a Hondát, ám mindeddig nem érkezett mérvadónak tekinthető nyilatkozat sem a versenyző, sem az istálló részéről. Ma kora délután azonban a HRC sajtóközleményt adott ki, melyben hivatalosan tudatták, az idei szezon végén szakítanak a gárda oszlopos tagjával.
{{articleGallery[18309].caption}}
A spanyol 2001-ben csatlakozott a Hondához, akkor még kisebb géposztályokban húzta a gázt, majd 2006 után is folytatódott az együttműködés, mikor már a MotoGP mezőnyét erősítette. Hosszú karrierje során a királykategóriában 31 futamgyőzelmet zsebelt be, s háromszor állt a dobogó második fokára összetettben.
- Szomorú nap ez számomra. A HRC nevében szeretném megköszönni Daninek a kemény és sikeres munkát, melyet az elmúlt közel két évtizedben végzett, s kifejezni hálámat az eddigi együttműködésért. A legjobbakat kívánjuk neki a továbbiakra is! – nyilatkozta Yoshishige Nomura, a HRC elnöke.
- Szeretném megköszönni a HRC-nek az összes sikeres évet, ami mögöttünk áll. Nemcsak versenyzőként, hanem emberileg is nőttem általuk, s örökké a szívemben és az emlékeimben fognak élni. Ám az életben mindannyiunknak kellenek új kihívások, s úgy érzem, ideje váltani. Köszönöm, HRC! – írta Pedrosa.
Az idei szezont tehát még a HRC kötelékében tölti a spanyol pilóta, jövőre azonban már mást láthatunk a helyén. Utódjának kilétét egyelőre homály fedi, sok név felmerült, kezdetben még Johann Zarco is, bár ő végül a KTM-hez szerződött. Emellett Joan Mir, Jack Miller, sőt Jorge Lorenzo is szóba került, s nem utolsó sorban ott van Jonathan Rea, akinek a pletykák szerint jó esélye van a Honda gyári ülésére. A superbike kiválósága azért is tűnik biztos befutónak, mert bizonyított már a Hondánál, egyebek mellett 2012-ben megnyerte a Suzukai 8 órást, ráadásul ő volt az első brit motoros, aki diadalmaskodott a japán pályán.
Frissítve: ma késő délután megerősítették, hogy valóban Jorge Lorenzo lesz Marc Marquez csapattársa - a spanyol ducatis két évre írt alá a HRC-hez. A pletykák szerint nyolcmillió eurós fizetést kap a két szezonra.