· 2021. február 14.

David Knight tesztelte a Sur-Ront

Munka vagy móka?

Fel sem kapjuk a fejünket egy bő 20 kW-os, azaz alig 30 lovas motorra, pedig ezúttal igazi erőgépről van szó. Nem véletlen, hogy az enduró-világbajnokra bízták a fejlesztést.
Igazán sokoldalúak az elektromos terepmotorok, elvégre a Sur-Ron modelljei is az élet legkülönfélébb területein tűnnek fel: nemrég az ausztrál sereg tesztelte őket, hogy kiderüljön, mennyire alkalmasak hadicélokra, most pedig a krossz- és endurópályákon nyúzzák a cég modelljét, s nem is akárkinek a kezében. Az öt vb-címet szerzett, Erzberg- és Hell Gate-induló David Knightot kérte fel a gyár, hogy mondjon verdiktet az új, egyben legerősebb típusról, a Stormról.

David Knight és a Sur-Ron Storm

Az E3 osztály világbajnoka, a napjainkban már negyvenes éveiben járó Knight élt is a lehetőséggel, és alaposan megkergette a valószínűtlenül karcsú, akkis nélkül csak bő negyvenkilós gépet. A teszt célja az volt, hogy segítse a vállalatot a fejlesztés során, ugyanis már célegyenesben jár a modell – várhatóan idén nyáron kezdik el a tömeggyártását, s most zajlanak az utolsó finomítások.
david-knight-sur-ron-teszt-28995
Hosszú rugóút, utolérhetetlenül csekély tömeg és 31,5 centis szabad hasmagasság? Ezúttal nem túlzás, hogy a Storm valóban terepre termett
Persze mint minden elektromos modellnél, itt is a hatótáv és a töltési idő a legfontosabb kérdés. Nos, 96 voltos, 48 Ah-s, Sony VTC6 cellákból álló telep látja el árammal a motort, s ha átlagosan ötvenes tempóval halad a pilóta, akkor hozzávetőleg két órát motorozhat vele. A tesztek alapján átlagos felhasználás mellett 100-110 kilométert tehet meg egyhuzamban a pilóta, majd legfeljebb háromórás töltést követően újra használhatja a gépet.
david-knight-sur-ron-teszt-28994
Gyakran a csekély teherbírás a kerékkötője, hogy igazán nagy tömegben elterjedjenek az elektromos motorok, de a Sur-Ron ilyen téren is jól áll. Saját, akksi nélküli tömegének másfélszeresét, 120 kilót bír el, és mivel olyan hosszú, mint egy hagyományos krosszmotor (212 cm), a langaléták is kényelmesen elférnek rajta
Ilyen impozáns felsorolás után érthető, miért bízták éppen Knightra az új Sur-Ron tesztelését, mely főként kimagasló forgatónyomatékával és csekély tömegével emelkedik ki a hagyományos terepmotorok közül.


Nem is csoda, hogy ilyen fürge, elvégre a pillekönnyű vázban egy 96 voltos, 21,5 kW-os teljesítményű villanymotor kapott helyet. Természetesen a felfüggesztés is a teljesítményhez méltó, hiszen minden paraméterében állítható, 47 mm-es csúszószár-átmérőjű villa vasalja ki az úthibákat, és a motor 290 millis első-hátsó rugóútja is erős érték.
Névleges teljesítményéhez mérten egészen meglepő gyorsulásadatokat produkált a Storm. Álló helyzetből rajtolva nem egészen két másodperc alatt már ötvennel halad, újabb két másodperc múlva pedig nyolcvannal
Végül pedig érdemes megjegyezni, hogy egy terepmotornál mekkora előny, hogy szinte teljesen hangtalanul suhan. Mivel ez alapvetően krossz- és endurópályára termett modell, nem érheti az a vád, hogy az utcán kilép elé egy figyelmetlen gyalogos, mert nem hallja a közeledő motort. A zöldben pedig csak előnyökkel jár, ha nem veri fel hangjával a természet csendjét.