Egy éve jelentette be az Európai Gazdasági Bizottság, hogy nyugdíjazzák az idejétmúlt, két évtizedes ECE 22.05 tesztszabványt, és új, szigorúbb mérési módszert vezetnek be, amit – logikusan – ECE 22.06-nak hívnak.

2021-től ECE 22.06 szerint tesztelik a fejvédőket

Az új metódus előnye, hogy többféle szögből, sebességgel és erővel érkezik az ütés a sisak héjára, mi több, eddig nem vizsgált részek is szerepelnek benne. Ilyen például, hogy biztonságot fokozó tényező lesz a beépített napszemüveg és az átlagosnál masszívabb állszíj is.

Immáron a fejsérülésekért felelős rotációs gyorsulás mértéke is megállapítható, hála az új, ECE 22.06 tesztnek. A tervek szerint 2023 után már csak ilyen vizsgálaton átesett fejvédők forgalmazhatóak az EU-ban (videón a régi, 22.05 mérési módszer)

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy januártól tilos lesz ECE 22.05 minősítésű fejvédőt árulni, mindössze annyi történik, hogy az új szabvány bevezetésével áttérnek a gyártók az összetettebb, pontosabb képet adó mérési módszerre. Mi több, már most találunk olyan sisakot a piacon, ami a 2021-től érvényes teszt szerint vizsgázott (Arai Quantic). Röviden tehát az a legfontosabb előnye az ECE 22.06-nak a korábbi szabvánnyal szemben, hogy nemcsak törésteszten vizsgálja, mennyire biztonságos a bukó, hanem minden olyan részletét értékeli, ami közvetlenül, illetve közvetetten hozzájárulhat a sérülés vagy eleve a baleset megelőzéséhez.