Remek ötlettel állt elő a motoros elsősegélynyújtó-tanfolyamokat szervező X-AID Bikers. Amíg a járványhelyzet miatt nem tarthatnak képzéseket, online, ingyenesen osztanak meg egy-egy hasznos „leckét”, hogy a motorosok segíthessenek magukon, illetve bajba jutott társukon, ha beüt a krach.

Mit csinálj az égési sérüléssel?

Kifröccsenő hűtőfolyadék, forró kipufogó vagy henger? Mindannyian felszisszentünk már, ahogy csupasz végtagunk hozzáért a tűzforró alkatrészhez. Ha időben elkapod a kezed, lábad, csak a bőrpír emlékeztet majd a kalandra, de például eldőléskor több másodpercig a bőrhöz érhet a henger vagy a kipufogó, és akkor nem ússzuk meg ennyivel.
egesi-sebek-elllatasa-28045
Léghűtéses motor, nagy kipufogó és rövidnadrág? Tökéletes recept egy jó kis bőrpír beszerzéséhez...
Ilyenkor a bőrpír mellett nagy hólyagok keletkeznek – írják a motoros életmentők –, ekkor a hámréteg alatti kötőszövetek is sérülnek. Ez már ellátásért kiált, és ekkor hiába próbálkozunk a nagyi trükkjeivel, például vastag tejfölös pakolással, mintha csak frissen sült lángos lenne... Sokkal fontosabb, hogy mielőbb és folyamatosan hűtsük a sérült részt, hogy csökkentsük a gyulladt szövetek károsodását. Ne spórolj a vízzel: az ajánlás szerint legalább 15 percig (!) folyamatos vízsugár alá kell tartani a sérült részt, majd mindenféle kenőcs, por stb. mellőzésével egyszerű steril pólyával bekötni a sebet. Persze motoron nem eltétlenül lesz nálad több tíz liternyi hideg víz, a tavak, folyók pedig nem alkalmasak a feladatra a fertőzésveszély miatt. Ezért azt tanácsolják az X-Aid Bikers tagjai, hogy legyen mindig a motor elsősegélycsomagjában úgynevezett égési kötszer, ami antibakteriális, hűt, fájdalmat csillapít és így segíti a seb gyógyulását.