Kivételes helyzetben vannak a magyar motorosok, ugyanis több nyugati országgal ellentétben szabadon használhatják a buszsávot, ami nem kis előny a belvárosban közlekedve. Elég, ha megnézed a legnépszerűbb appokat, már azok is úgy terveznek, hogy inkább kerülőútra küldik a kétkerekűt, mert a szinte üres buszsávon biztosan gyorsabban hala majd, mint az így-úgy megállt, feltorlódott kocsik között araszolva.

Éppen tíz éve motorozhatunk szabályosan a buszsávban. Akkor utánajártunk, vajon mit szól a ehhez a többi közlekedő - érdekes válaszokat kaptunk...

Sajnos az előnyei mellett megvannak a veszélyei is a buszsávnak, ugyanis a dugót elunó sofőrök néha a legváratlanabb pillanatokban sorolnak át ide - a záróvonalon keresztül -, sokszor bajba sodorva az ott érkező robogósokat, motorosokat. Többek között ezt elégelték meg a zsaruk, és tavaly átfogó razziát indítottak a pofátlankodó autósok ellen.

Ezen buktak le a buszsáv-razzián

A KreszVáltozás.hu számolt be róla, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) információja alapján mintegy ezer autósra szabtak ki helyszíni bírságot a buszsávok jogosulatlan használata miatt az elmúlt egy évben, a büntetések összértéke több millió forint volt. Első alkalommal öt- és ötvenezer forint közötti összegre büntetik helyszínen a szabálytalankodókat, s ha fél éven belül újra nyakon csípik, akkor már hetvenezerre emelkedhet a bírság. - Bevált a folyamatos razzia, ugyanis idén januárban és februárban mindössze nyolcvan esetben kellett intézkedniük jogtalan buszsávhasználat miatt, ami nagyjából fele a tavalyi mennyiségnek - tették hozzá. Az ellenőrzéshez felhasználták a buszvezetők tapasztalatait is, akik elmondták, hogy leggyakrabban a Mészáros utcában, a Hegyalja úton, a Megyeri úton, a Határ úton, az Üllői úton, a Kőbányai úton, a Vaspálya utcában, a Budaörsi úton, a Szent István körúton, a Vágány utcában és a Thököly úton hajtanak autósok a buszsávra.