Talán emlékeztek még az egy éve történt, dusnoki balesetre, ahol egy 37 éves érsekcsanádi férfi átsodródott autójával a szembe sávba, és ott halálra gázolt két motorost. Utólag kiderült, hogy jogosítványa sem volt a visszaeső sofőrnek, akit korábban már elkaptak, s akkor is eltiltás alatt vezetett.

Börtön várhat a visszaeső sofőrökre

Hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg, idén szigorították a Btk.-t, így május közepétől

NEM SZABÁLYSÉRTÉS, HANEM BŰNCSELEKMÉNY ELTILTÁS HATÁLYA ALATT VEZETNI.

Vagyis nem kell még csak koccanni sem, már az is elég ok a börtönbüntetésre, ha valaki eltiltás alatt megtesz pár métert az autójával vagy motorjával.

eltiltas-alatt-vezetes-borton-uj-btk
A tavaly októberi baleset helyszínelése az 51-es úton

Akkor megannyi hozzászólásban olvashattuk, hogy nincs elég rendőr, vagyis aligha kerül bíróság elé minden egyes jogsi nélküli sofőr. Nos, azóta kiderült, hogy igencsak lelkesen gyűjtik be a zsaruk a visszaesőket:

alig három héttel a módosítás után máris 22 vádlott ügyében született ítélet, rájuk öt hónap és egy év tíz hónap közötti letöltendő szabadságvesztést szabtak ki, egy autós felfüggesztett szabadságvesztést kapott, kettőt pedig elzárásra ítéltek.

Ezzel azonban nem ért véget az akció, és most arról számolt be a rendőrség, hogy csak Hajdú-Bihar megyében 65 ilyen eljárás indult az utóbbi fél évben, melyekben eddig pénzbírságot, illetve felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Most is kiemelték az egyenruhások, hogy azért ennyire eltérőek az ítéletek, mert más elbíráslás alá esik, ha szabálysértési hatóság tiltotta el a vezetéstől a sofőrt, és megint más, ha büntetőeljárás végén született ilyen ítélet. Utóbbi esetben akár három évre is rácsok mögé kerülhet, aki az eltiltás dacára autóba ül, szóval nem árt kétszer is meggondolni a jogsi nélküli vezetést.