Hangzatos szalagcímek születtek az elmúlt hetekben, hiszen 319 ezer darab motorkerékpár talált gazdára az EU-ban, vagyis messze több, mint 2020-ban. Persze ez csalóka adat, hiszen tavaly márciusban konkrétan megállt az élet, így érdemesebb a 2019-es szinthez viszonyítani, amivel kis híján megegyezik a 2021-es adat.

Feltörő és gyengébben teljesítő motormárkák 2021-ben

Honda-Piaggio-Yamaha sorrendet mértek az első három hónapban, és ez a trió több mint százezer motort adott el az öreg kontinensen. A nagy márkák többsége növelni tudta eladásait, viszont a dobogóról lecsúszó Suzuki teret vesztett (- 13%), s volt egy márka, melyet külön kiemeltek a MotorcyclesData összesítésében.

europai-motoreladasok-2021
Meglepetés, hogy csak egy olasz márka jutott a nyolc legjobb közé az európai piacon. Tavaly Honda-Piaggio-Yamaha-BMW sorrend született, míg mögöttük a KTM, a Kymco, a Kawasaki és a SYM sorakozott

Ez nem más, mint a távol-keleti NIU, mely csaknem megduplázta eladásait (+ 79,5%), és őrzi piacvezető helyét. Ez már csak azért is komoly fegyvertény, mert – bármilyen hihetetlen – immáron 761 (!) elektromosmotor-gyártóval kell megküzdenie az európai piacon. Ez utóbbi szám is mutatja, milyen gyorsan változnak az erőviszonyok, s hogy mára a nagyjából 80-90 márkát felsorakoztató, „hagyományos” gyártók milyen offenzívával kerülnek szembe.

europai-motoreladasok-2021
Itthon is erős szezon vár a kereskedésekre: évente csaknem kétszer annyian szereznek motorjogsit, mint ahány darabbal bővül a hazai motorállomány

Noha az elmúlt évtizedek leghűvösebb áprilisa áll mögöttünk és a járványhelyzet alakulása is visszavetette a forgalmat, a MotorcyclesData szerint tovább nőttek a számok az utóbbi hetekben.

Nem csökken tehát a motorvásárlási kedv, mi több, új motorosból is egyre több van – csak Magyarországon évente 15-20 ezren szereznek motorjogsit, azaz jóval többen, mint ahány motorkerékpárt importálunk.

Ez részben megmagyarázza, miért olyan magasak a használt gépek árai, és hogy miért kapkodják el pillanatok alatt a behozott új és használt motorokat.