· 2018. március 6. 12

A britek rántják mélybe az ágazatot

Lejtmenetben az európai motorpiac?

Míg nálunk egészen lassan növekszik az új- és használtmotorok piaca, Európában ismét a recesszió időszaka köszöntött be.
Érdekes képet mutat az öreg kontinens motorpiaca, különösen az olasz, francia és brit adatok aggasztóak. Mint az a Visordown friss összesítéséből kiderült, az európai eladások 9,5%-kal csökkentek tavaly 2016-hoz mérten, s Nagy-Britannia volt a legnagyobb vesztes - a Brexit körüli kalamajka, a társadalmi problémák sokasága és a rengeteg motorlopás is hozzájárulhatott, hogy csaknem ötödével kevesebb nagymotor talált gazdára, mint egy évvel korábban.
{{articleGallery[17438].caption}}
Recesszió ide vagy oda, a visszaesés dacára is Olaszország volt tavaly a kontinens legerősebb állama, míg második helyre Franciaország zárkózott fel, beelőzve a 2016-ban még stabilan ezüstérmes, de tavaly rosszul szereplő Németországot. Ugyanakkor elemzők rámutattak, hogy a 2017-es visszaesés hátterében nemcsak gazdasági, hanem környezetvédelmi okok is állnak, ugyanis a kereskedések 2016 végén óriási kedvezménnyel árulták - s hozták forgalomba - megmaradt Euro 3-as modelljeiket. Végeredményben tehát egy mesterségesen felerősített 2016-os idény számai állnak szemben a gyengébb 2017-es számokkal, azaz a piac mélyrepülése szinte már az Euro 4 norma bevezetésekor borítékolható volt.