· 2019. április 24. 20

FIM Endurance-vb - Le Mans

Micsoda befutó!

Izgalmas, fordulatokkal teli összecsapást hozott FIM Endurance-vb második fordulója. Íme, az egynapos száguldás Le Mans-ban a Honda szemszögéből!
A Randy de Puniet-vel, Sébastien Gimbert-rel és Yonny Hernandezzel pályára lépő Honda Endurance Racing csapat egy egész álló napon át heroikus küzdelmet vívott a Le Mans-i 24 órás megmérettetésen, és végül második helyre hozta be a Honda CBR1000RR Fireblade SP2-t.
{{articleGallery[21748].caption}}
A Honda Endurance Racing mellett egy másik istálló, az 55-ös rajtszámmal induló Emeric Jonchiere, Stéphane Egea, Baptiste Guittet alkotta trió is sikeresen teljesítette a 24 órás futamot, és nyolcadik helyen futott be.

Nagy felzárkózás alkonyattól pirkadatig

Kezdetben a Honda pilótái vezették a versenyt, ám egy balesetben összetört, majd leesett hátsó lámpa miatt nem tervezett boxkiállásra kényszerültek, mely során mindössze három perc alatt kicserélték az alkatrészt, valamint megjavították a rakoncátlankodó gyújtáskapcsolót is.
{{articleGallery[21749].caption}}
Hiába esett vissza a csapat a 11. helyre, a Puniet, Hernandez, valamint Gimbert alkotta trió nem adta föl, így a Honda Endurance Racing csakhamar utolérte a vezető hármast, majd néhány körrel később már ismét a győzelemért harcolt. Puniet nagy igyekezetében elhagyta a pályát, de ez szerencsére nem gátolta a felzárkózásban, ugyanis ő és a Fireblade SP2 is karcolások nélkül megúszta a kicsúszást, s a francia versenyző újabb boxkiállás nélkül folytathatta a versenyt.
{{articleGallery[21751].caption}}
Miután leszállt az éj, az alakulat szinte csak Randy de Puniet-re támaszkodott, és minden második pilótacserénél őt küldte pályára, hogy legtapasztaltabb versenyzőjük minél jobb eredményeket érhessen el napfelkeltéig. Ez remek döntésnek bizonyult, ugyanis az egykori MotoGP-pilóta ellentmondást nem tűrően gyorsult, mi több, az éjjeli etap végén, reggel hét körül megfutotta a verseny leggyorsabb körét is (1:36.819). Ennek eredményeként a Honda Endurance Racing Fireblade-je mindvégig a mezőny leggyorsabb motorja volt, a reggeli órákban folyamatosan előzte ellenfeleit, és egyre közelebb került a végső győzelemhez. A verseny utolsó óráiban világossá vált, hogy ez lesz a hosszútávú-világbajnokság egyik legizgalmasabb és legemlékezetesebb összecsapása, miután a Honda Endurance Racing alakulata felzárkózott a futamot vezető SRC Kawasaki egysége mögé.
24 óra eseményei három percben
Végül az utolsó boxkiállások - és az ismét beküldött biztonsági autó miatt - végül másodikként zárt a Honda Le Mans-ban, nyomában a Suzuki egységével, de a csapattagoknak nem lehet oka búslakodásra, elvégre a dobogó második foka is megsüvegelendő eredmény a Honda CBR1000RR Fireblade SP2-vel pályára lépő, szinte teljesen új alakulatnak. Az idei 24 órás részletes eredményei a FIM hivatalos honlapján találhatóak.

Rossz csillag alatt

Balszerencsés hétvégét tudhat maga mögött a jelenlegi bajnok, az F.C.C. TSR Honda France, melynek versenyzője, Mike di Meglio még a viadal első harmadában hatalmasat esett. Sajnos hiába javították meg rekordidő alatt a Fireblade-et, illetve küldték vissza a pályára Megliót, Freddy Foray-t és Josh Hookot, ugyanis versenyzőik felzárkózás közben újabb hibát észleltek, s ezért ismét a boxba rendelték a motort.
Ezúttal a nyolcadik helyről kényszerültek kiállni fékhiba miatt, mely következtében gyakorlatilag a teljes fékrendszert kicserélték a motoron.
{{articleGallery[21753].caption}}
A beavatkozás után Forey igyekezett behozni az elvesztegetett perceket, de sajnos összeütközött egy másik motorossal, és csúszás közben súlyosan megsérült a CBR erőforrása. Szinte az összes motorolaj elfolyt és több létfontosságú alkatrész megsérült, ezért a szerelők újabb két órát dolgoztak a boxban, hogy helyrehozzák a balesetben megsérült gépet. Kitartásukra jellemző, hogy végül talpra állították a Fireblade-et, és ha nem is küzdhettek a pontszerző helyekért, becsületből végig csinálták a 24 órás versenyt, és a 35. helyen értek célba.