· 2020. február 4. 6

Jubileumi Fat Boy a Harley-tól

Mennyi? Harminc!

Csupán 2500 példány készült a koromfekete Milwaukee-Eight 114 erőforrással színre lépő, jubileumi Fat Boyból. Szélesebb első gumi van rajta, mint néhány korábbi izomgép hátsója...
Nem csak Schwarzi öregszik - immáron három évtizede közöttünk jár az ikonikus Fat Boy, melynek első példányai - kimondani is fura - ez alapján napjainkban már veteránmotorként vizsgáztathatóak. Remekül illik sötét tónusú festése a mart felületű, öntött alumínium Lakester kerekekhez, melyek Satin Black fényezést viselnek.
{{articleGallery[24503].caption}}
A koromfekete Milwaukee-Eight 114 blokk szelepfedele fényes fekete, egyhangúságát pedig bronztónusú felirat töri meg az alsó szelepfedeleken és a gyújtásfedélen. A kipufogó Black Onyx fényezést kapott, melynek sajátossága, hogy krómrétegre viszik fel - gőz segítségével - a festéket, így a végeredmény semmihez sem hasonlíthatóan fényes, csillogó lesz.
{{articleGallery[24504].caption}}
A Fat Boy masszív első futóműve felett - mint egy korona - LED-fényszóró trónol, a vaskos telópár pedig extraszéles, 160 millis futófelületű első gumit fog közre. A Lakester alumínium tárcsakerekek - ismertebb nevén: telikerekek - igencsak impozánsak, főként a 240 millis hátsó abronccsal társítva.
{{articleGallery[24506].caption}}
A Softailre jellemző, rejtett központi rugóstag révén látszatra merevvázas a konstrukció, ráadásul a Fat Boyban szerszám nélkül, az ülés alatti „tekerőgomb” segítségével változtatható az előfeszítés, ha utast és/vagy sok csomagot vinne a vezető.
Miért pont Fat Boy a neve?
Kizárólag a Harley-Davidson tervezőinek van elég önbizalma ahhoz, hogy egy modellt Fat Boynak (kövér fiúnak) nevezzenek el. A történet a következő, Willie G. Davidson „A Harley-Davidson 100 éve” című könyvében olvasható vallomása szerint:
- Bizonyára érdekel benneteket, miként jöttünk elő a „Fat Boy” név ötletével, és erről számtalan mesét hallottam már, amelyek közül nagyjából egyik sem felel meg a valóságnak. Az igazi történet a következő: nehéz olyan neveket találni, amelyek az utcán is népszerűek tudnak maradni. Mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Milyen nevet ragasztanak majd rá?”, és abból kell kiindulni. Valami szokatlant kerestünk, és talán valami olyat, ami egy kissé szabadszájú, hiszen milyen menő az, ha néha a saját termékedből gúnyt tudsz űzni. Bennem, és számos más bennfentesben, akik látták a modellt, olyan „vaskos”, „kövér” érzetet keltett. Így a marketingesek előálltak a „Fat Boy” ötlettel – és az utca átvette ezt az elnevezést.