Bekövetkezett, ami tulajdonképpen már várható volt egy ideje: a kormány szűkítette azok körét, akik hatósági áron tankolhatják a gépjárművüket.

A motorok és az 50-es robogók is 480-ért tankolnak?

Utóbbi megnevezés, a „gépjármű” nagyon fontos, hiszen a vonatkozó, 2022. július 30-án, déli 12 órakor életbe lépett 278/2022. (VII. 30.) kormányrendelet ezt a kitételt alkalmazza.

Magyarán a motorkerékpárokra is ugyanazok a rendelkezések vonatkoznak, mint az egyéb gépjárművekre. Tehát a lényeg, hogy kizárólag a természetes személyek által üzemeltetett motorkerékpárokba tankolható hatósági áras vagy köznyelven ársapkás üzemanyag.

Kannába üzemanyagot vételezni továbbra is csak piaci áron lehet, függetlenül az üzemeltető kilététől.

A tulajdonos vagy az üzembentartó (üzemeltető) számít?

Erre nagyon egyszerű a válasz: mindenképpen az üzemeltető. Ha ez utóbbi nem jogi, hanem természetes személy (magánszemély), akkor hatósági áras üzemanyagot tankolhat, de ez is csak keveseket érint, mert az esetek döntő többségében a tulajdonos, valamint az üzemeltető személye egy és ugyanaz. Amennyiben a kettő elválik egymástól, azt a tényt a forgalmi engedélyben rögzítik. S hogy ki számít jogi személynek? E körbe tartoznak például a különféle gazdasági társaságok, társadalmi szervezetek, egyházak, állami és költségvetési szervek, közhasznú egyesületek és alapítványok.

hatosagi-aras-uzemanyag-csak-maganszemelyeknek
Mivel csak forgalmi engedéllyel igazolhatjuk, hogy valóban magyar járműbe tankolunk, az 50 köbcentinél kisebb motorok – forgalmi és rendszám híján – a szürkezónába kerülnek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kutasok többsége engedékenyen jár el, és ha a vezető magyar, akkor a motorját is annak tekinti

Mostantól tehát mindig legyen nálad forgalmi, mert a benzinkút személyzete bármelyik tankoláskor elkérheti azt!

Vigyázat, trükközhetnek a benzinkutakon!

Korábban már előfordult, hogy bizonyos benzinkutakon piaci áron kínálták a motorosoknak az egyébként ársapkás benzint, mondván, a kedvezmény csak „személygépkocsikra” vonatkozik.

hatosagi-aras-uzemanyag-csak-maganszemelyeknek

Miként fentebb is említettük, ez nem igaz, úgyhogy ne hagyd magad becsapni! Nyugodtan hivatkozz ilyenkor a Magyar Közlönyre és a fenti sorokra, hiszen a rendeletben egyértelműen gépjármű szerepel.