· Képek: Motorcycle Philosophy · 2018. március 7. 31

Különös szabályok Európában

Nem elég a hó, meg is büntetnek

A rendhagyó szabályozás miatt a motorosok egyszerűen nem kelhetnek útra, ha rosszra fordul az idő, ami valahol érthető is. De mi lesz azokkal, akik nyáron a Dolomitokban futnak bele egy-egy hózáporba?
Kevesen tudják, hogy Olaszország kormánya pár évvel ezelőtt alaposan átfésülte az állam közlekedési szabályait tartalmazó rendeletcsomagot. Ekkor került be a helyi „KRESZ-be” az a sajátos rész is, hogy amikor rosszra fordul az idő, a motorosok nem közlekedhetnek - amint egy hópehely földet ér, muszáj azonnal letenniük a gépet.
Tavaly nyáron, egészen pontosan június 30-án ilyen idő fogadta a Stelvióra látogató motorosokat. Nem elég a hó és a fogvacogtató hideg - ha valaki rendőrrel találkozik, már nyithatja is a pénztárcáját...
Ha mégis úgy döntenek a motorosok, hogy az égi áldás dacára folytatják útjukat, átszámítva százezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, de a legengedékenyebb zsarunak is minimum nyolcvan eurót kell leszurkolniuk. Valahol érthető a szigor, ugyanakkor éppen Olaszország hegyeire jellemző, hogy akár júniusban vagy augusztusban is hó fedi az utakat, ahogy az a fenti videóban is látszik. Nem árt hát felkészülni, és a dB-killer és az elsősegélycsomag mellett az időjárás-jelentésre is szánni pár percet, mert a havazás miatt ugyanúgy vaskos csekket kaphat az ember, mintha a kötelező felszerelések nélkül motorozna külföldön.