· Képek: Honda · 2018. március 8. 2

Érkezik az új Honda Forza 300

Stílusos dugómentesítő

A gyártó alapos ráncfelvarrásnak vetette alá népszerű robogóját, ami így még vonzóbb formában és gazdagabb alapfelszereltséggel csábít.
A Honda Forza jelentős múltra tekint vissza, tudniillik nem kevesebb mint 18 éve, 2000-ben jelent meg a vállalat termékpalettáján. A mozgékony járgányt hamar megkedvelte a vásárlóközönség, s ez nem is nem meglepő annak tükrében, hogy egy rendkívül sokoldalú kétkerekűről van szó, mely kényelmével, könnyed vezethetőségével és modern, kombinált fékrendszerével is kiemelkedett kategóriatársai közül. További nagy előrelépést jelentett, mikor a modell technikai csomagja 2004-ben az ún. S MATIC elektronikus vezérlésű erőátviteli rendszerrel és PGM-FI üzemanyag-befecskendezővel gazdagodott, továbbá okoskulcsot és nagyobb ülés alatti tárolórekeszt kapott.

Valódi mérföldkő az új Forza 300

Az évek során aztán folyamatosan fejlődött a típus, most, nagykorúsága alkalmából pedig minden eddiginél mélyrehatóbb módosításoknak vetették alá, azaz tulajdonképpen egy vadonatúj modellt hoztak létre. A 2018-as kiadást rövidebb tengelytávval és karcsúbb, formásabb idomokkal lép színre, a hátsó kereket nagyobb, 14 colos felnire cserélték, s a nyeregmagasság is nőtt. Mindebből következik, hogy az új Forza 300 elődjénél sportosabb benyomást kelt, s nem csak kívülről, tudniillik a masina tizenkét kilóval könnyebb lett, így fürgébb felmenőjénél, közel 130 km/órás végsebességre képes, miközben örömteli módon – eddig is nagyszerű – fogyasztása tovább csökkent, a katalógusadatok szerint beéri 3,22 literrel száz kilométerenként.
{{articleGallery[17513].caption}}
A legfontosabb újítások között van, hogy immáron elektronikusan állítható plexi gondoskodik a kiváló időjárás-védelemről, a korábbi lámpatesteket fénydiódás darabokra cserélték, a műszeregységről is több információ olvasható le, továbbá nem elhanyagolható módon ezentúl a HSTC, vagyis a Honda saját kipörgésgátlója vigyáz a pilóta biztonságára, ám ez igény szerint kikapcsolható. A praktikus, egyszersmind vonzó kétkerekű négyféle színösszeállításban kapható, ezek a metálkék, gyöngyház-fekete, matt szürke és gyöngyház-fehér árnyalatok.

Honda Forza 300 – 2018 – Műszaki adatok


Erőforrás: Négyütemű, négyszelepes, folyadékhűtésű, egyhengeres
Hengerűrtartalom: 279 köbcenti
Furat és löket: 72 mm x 68,5 mm
Maximális teljesítmény (kW/fordulat/perc): 18,5/7000
Maximális forgatónyomaték (Nm/fordulat/perc): 27,2/5750
Üzemanyagtartály kapacitása: 11,5 liter
WMTC szerinti üzemanyag-fogyasztás: 3,22 liter/100 km
Méretek (hosszúság/szélesség/magasság, mm): 2140/755/1470
Tengelytáv: 1510 mm
Ülésmagasság: 780 mm
Menetkész tömeg: 182 kg
Felfüggesztés elöl: 33 milliméteres csúszószárátmérőjű teleszkópok
Felfüggesztés hátul: kétoldali rugóstag
Fékrendszer elöl: 256 mm-es féktárcsa
Fékrendszer hátul: 240 mm-es féktárcsa