· Képek: Pulai László és Honda Motorcycles · 2019. október 31. 7

Megújult a Honda Gold Wing

Szárnyra kapott

Két évvel az új Gold Wing megjelenése után ismét frissítették a legendás túramotort, amely még kezesebb lett a szűk visszafordítókban és városi araszolás közben. Végre az utas sem panaszkodhat a szerencsétlenül elhelyezett kapaszkodóra.
Bombaként robbant a hír 2018-ban, hogy a Honda mérnökei teljesen szakítanak a Gold Wing akkori technikájával, és szinte az utolsó csavarig új modellel rukkolnak elő. Munkájuk eredményeként a korábbinál sokkal könnyebb, új vázra és szintén új, dupla lengőkaros első felfüggesztésre épülő modell született, amit egyebek mellett elektromos mozgatású szélvédővel, Apple CarPlay™ alkalmazással, intelligens kulccsal (Smart Key), négyállású üzemmódkapcsolóval, hegymeneti asszisztenssel (Hill Start Assist) és kipörgésgátlóval (Honda Selectable Torque Control, HSTC) spékeltek meg. Mi is kipróbáltuk a Gold Wing legfullosabb változatát - mi tagadás, levett minket a lábunkról.
{{articleGallery[23737].caption}}
2020-ra ismét megújul a motor, bár maga az erőforrás változatlan marad, viszont a továbbfejlesztett üzemanyag-befecskendező rendszer és a még precízebb, hétfokozatú (!) DCT tovább könnyíti a gép terelgetését, egyszersmind gondtalanabbá teszi a túrázást. A Tour kivitel - a vevők visszajelzései alapján - masszívabb utaskapaszkodókat kapott, és az sem mellékes, hogy a Tour kivitelen alapáras lett a LED-ködfényszóró. Szintén a Tour változatot érinti, hogy még finomabb, lágyabb lett a felfüggesztés, illetve mindegyik Gold Wing továbbfejlesztett DCT-t kap 2020-ra.
{{articleGallery[23739].caption}}
Az új egység kuplungérzete és váltási sebessége éppúgy az aktív menetüzemmódhoz igazodik, miként az is, hogy milyen fordulatszámon kapcsol fel és vissza. Mindezt elektromos üzemű, előre-hátra gurulást segítő sétafunkcióval egészítették ki, összességében pedig a DCT és a befecskendező átalakítása könnyebbé tette a motor irányítását lassú araszolásnál, szűk visszafordítókban és városban közlekedve. Végül pedig új fényezésekkel rukkoltak elő: a Matt Ballistic Black Metallic színű Gold Wing DCT mellett a Pearl Glare White Gold Wing Tour is megjelent a választékban.