Aligha kell bemutatni a motorosoknak a legendás Honda SH modellcsaládot, melynek tagjaiból több mint egymillió darabot adtak el világszerte. Kétségtelen, hogy az SH300i a família legsokoldalúbb tagja – pontosabban most már az új 350i –, hiszen a Honda háromkilósa akkora, mint egy 125-ös, de autópályán is otthonosan mozog és utassal, csomaggal megpakolva is fürgén lő ki a lámpáknál.

Motoros világrekord nulla tapasztalattal?

A brit Matt Bishop és Reece Gilkes, másnéven a Sidecar Guys új csúcsot állított fel, amit már hitelesítettek is. A rekord neve: a leghosszabb túra oldalkocsis robogóval, és ez számokra lefordítva egészen pontosan 54 962 kilométert jelent.
honda-sh300-oldalkocsis-rekord-28585
Nem volt melegük...
Nagyjából másfél éven át tartó utazásuk még 2017. július 21-én indult, és 2019 januárjában ért véget. Motorjuk egyedi gyártmány volt, pontosabban maga a motor nem, viszont az oldalkocsi annál inkább, hiszen Gilkes szülővárosában, Banburyben készítették el kifejezetten az utazók kérései alapján.
honda-sh300-oldalkocsis-rekord-28587
Hivatalos: ők az új rekorderek!
A másfél év alatt összesen 35 országot jártak be, és mindvégig jótékony célokra gyűjtöttek, amerre csak jártak. A történet talán legérdekesebb része, hogy a két utazó a túra előtt nem motorozott, még robogót sem próbált ki soha, pláne nem oldalkocsis fogatot. Így aztán az esélytelenek nyugalmával vették kézhez friss jogsijukat, majd bele is vágtak életük kalandjába.
honda-sh300-oldalkocsis-rekord-28584
Nem volt éppen egy sétagalopp friss jogsival, hóban, oldalkocsival evickélni
Mi több, azt is túlzás lenne állítani, hogy ismerték a technikát, ugyanis gyakorlatilag műszaki analfabétaként emlegették magukat. Meg is jegyezték a túra végén: nem csak rajtunk múlt a siker, hiszen amikor gondunk akadt, szinte mindig a helyiek jóindulata, segítőkészsége lendített át minket a holtpontokon.
honda-sh300-oldalkocsis-rekord-28588
Legendás helyszínen a világjárók
A páros persze nem elégszik meg egy rekorddal, napjainkban is újabb komoly túrákon törik a fejüket, így amikor elmúlik a járványhelyzet, jó eséllyel újra hallunk majd róluk.