Nem véletlen, hogy a jellemzően 500 és 750 köbcentis közötti, két-, három- és négyhengeres modelleket hívjuk összefoglaló néven kezdőmotornak, hiszen ezek rendre megbocsátó, könnyen terelgethető vasak, melyekkel a frissen vizsgázottak is könnyen elbánhatnak. Igen ám, de mi történik, ha egy kezdő a Youtube-videóktól megrészegülve beszalad a kereskedésbe: itt a pénz, és adjatok egy CBR-t!

Próbavásárlás: kezdőnek ezres superbike-ot?

A szőrös motorosok (Bikes and Beards) időt és – főleg – pénzt nem kímélve sorra járták a kereskedéseket, és ugyanazt a kérdést szegezték az eladóknak. Van nálam egy nagy marék készpénz, kezdő vagyok, de mielőbb szeretnék ezres sportmotorra ülni. Melyiket ajánlaná nekem?

A videóhoz elérhető automatikus magyar felirat is, amit az ablak jobb alsó szélén – Feliratok (c) – tudsz bekapcsolni

Szerencsére nem csak dollárjelek lebegtek az eladók lelki szemei előtt, ezért óvatosságra intették a – látszólag – kezdő pilótát. Persze csak akkor, ha nem bukott le azonnal a mesével, hiszen egy ismert motoros szereplőről van szó, akit így többen is felismertek az eladók közül. Mondjuk az is megér egy misét, hogy miért ajánl a „szakértő” 270-280 kilós, 170 lovas monstrumot a minden tapasztalat nélküli motorosnak, mondván, hogy az nem annyira durva, mint a jóval könnyebb és kevésbé nyomatékos ezresek. Mindenesetre tanulságos volt, hogy a szakértelem és a lelkiismeretesség felülkerekedett a várható hasznon, amit a videó végén busásan meghálált a kezdő motorosnak álcázott főszereplő.