Két napja jelent meg Parádsasvár Önkormányzatának oldalán a levél, melyben azt javasolják: a 24-es út Parádsasvár-, illetve Galyatető-elágazás közötti szakaszán csak hétköznap közlekedhessenek motorok, hogy hétvégén ne zavarják az ott pihenőket.

Lezárnák a 24-es út egy részét a motorosok elől

- Kedves Sasváriak és Facebook oldalunkat követők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy újabb szakaszba lépett a motorosokat 24-es főútról való kitiltását megcélzó önkormányzati kezdeményezés. A mai napon az összegyűjtött aláírási íveket átadtuk az Egri Rendőrkapitánynak, aki támogatásáról biztosított bennünket. Szeretnénk megköszönni Parád és Bodony Önkormányzatának az aláírások gyűjtésében való közreműködést! Valamint köszönjük minden parádsasvári, parádi és bodonyi lakosnak, aki aláírásával támogatta az ügyet! A további fejleményekről beszámolunk! – írták az önkormányzat Facebook oldalán, a teljes levél pedig itt olvasható.
kitiltanak-a-motorosokat-a-matrabol-26761
Röviden annyit szeretnének elérni Bodony, Parád és Parádsasvár lakosai, hogy péntek dél és vasárnap este tíz óra között ne motorozhasson senki a 24-es út adott szakaszán
Az ügy előzménye, hogy sokan panaszkodtak a motorosok zajára – és tempójára – a mátrai falvak lakói közül. Nem is maradt el a válasz, a rendőrök többször kitelepültek a Mátra és a Bükk kedvelt útjaira, hogy kifejezetten a motorosokat ellenőrizzék. Elsősorban a kipufogókat és az abroncsokat vizsgálták, mert tapasztalataik szerint ezzel van a leggyakrabban probléma. Összességében pozitívnak mondható a razzia, mivel az egyenruhások szerint a motorosok jobban fogadják az intelmeket egy másik (rendőr)motorostól, ráadásul a megállítottak többségével nem is volt gond. Jellemzően tízből egy motoron találnak olyan komoly hibát, ami miatt bírságolnak vagy feljelentenek, és kiemelték, hogy ilyen kihágás például a kopott/vágott abroncs, amiből azért akadt néhány a környéken.

Ha ezt látják a helyi autósok a 24-esen, akkor nem csoda, hogy előbb-utóbb betelik a pohár... (Videó: Ortó Zsolt)

Ugyanakkor nem lenne teljes a kép, ha elhallgatnánk a mátrai történetek sötét oldalát. Tény, hogy a környéken arányaiban sokkal több motoros okoz balesetet, mint az ország többi részén. Tavaly például negyven motorbalesetből 32-ben (!) voltak vétkesek a kétkerekűek és tízből nyolcszor gyorshajtás miatt sérültek meg vagy okoztak sérülést. Ennél is érdekesebb, hogy a pórul járt motorosok több mint kétharmada nem helyi, azaz a balesetek többségét olyanok okozták, akik csak felugrottak a Mátrába szerpentinezni egyet, és nem ott laknak, motoroznak az év többi részében.