Izzókészlet, sárga mellény és elsősegélycsomag? Ha rákeresünk ezekre a fórumokban, motoros csoportokban, jórészt téves vagy csak részben helyes válaszokat találunk. Kezdjük is az elsővel, ami sokak szerint kötelező felszerelés, ám már jó ideje már nem kell magaddal cipelned az izzókészletet. Nem véletlenül, elvégre a mai autókban és motorokban a többség már akkor sem cserél izzót, ha akar – egyszerűen nem megoldható az út szélén.

Kötelező az elsősegélycsomag vagy sem?

Következő a sárga mellény, leánykori nevén a láthatósági mellény, ami lassan másfél évtizede kötelező, mégis sokaknál hiányzik. Ráadásul ezt „kéznél” kell tartani, hiszen autóból kiszállás előtt kell felvenni, ha például lerobban az ember az autópályán. Motorra is ugyanez igaz, tehát nem jó ötlet a kocsi csomagtartójában vagy a motor nyerge alatt tárolni, hiszen úgy fizikailag lehetetlen előbb belebújni, minthogy ki- vagy leszállna az ember.
kotelezo-az-elsosegely-csomag-motoron-autoban-27996
Leszállás előtt kell felvenni a sárga mellényt, ha például műszaki hiba miatt megállsz, de motoron eleve az a legjobb, ha menet közben is viseled – sokat javít a láthatóságon
Végül a sokat emlegetett elsősegélycsomag, ami utoljára nyolc éve került a címlapokra, amikor nagyszabású razzián ellenőrizte a rendőrség, hogy mindenkinél megvan és hiánytalan a doboz, illetve nem járt le az összetevők szavatossági ideje. Rögtön hiánycikk is lett a termék, ezért lefújták az ellenőrzést, pontosabban ezután is számon kérték a pakkot, de nem büntettek, ha például hiányos volt.

Mit rejt a motoros elsősegélycsomag? Nem ezzel kerülsz be a Dr. House következő részébe, de azért az apró, nyereg alatt simán elférő csomag is alkalmas kisebb sérülések ellátására, mi több, még kis füzet is akad benne, ami segít az elsősegélynyújtásban. Kibontva két steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m), steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap), néhány kéztisztító/fertőtlenítő lap, fóliakesztyű, ragtapasz, olló és a lélegeztetéshez szükséges maszk kerül elő, emellett, sebtapasz, sebészeti maszk és az említett használati utasítás lapul az A jelű motoros csomagban.

Ezt sokan úgy értékelték, hogy ha nem bírságolnak a hiányáért, akkor nem is kötelező, pedig aligha tévedhettek volna nagyobbat. Harminc éve változatlan a szabály: a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. paragrafusa írja elő, hogy kötelező magunkkal hordanunk, a KRESZ 58. § (Közúti baleset) pedig azt, hogy használnunk is kell, ha valaki balesetet szenved és ellátásra szorul.
kotelezo-az-elsosegely-csomag-motoron-autoban-27997
Egy tank benzin áráért elvégezhetsz egy komplett elsősegélynyújtó-tanfolyamot. Igazán nem nagy ár azért, hogy segíteni tudj a veled utazóknak, ha baj történik
Pontosabban azt írja a KRESZ: „a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani.” Ezt lehet csűrni csavarni – a lustábbja próbálja is kimagyarázni –, de röviden annyit tesz: aki levizsgázott elsősegélynyújtásból és van nála eü-csomag (hiszen mindkettő kötelező), annak részt kell vennie a sérültek ellátásában. Gyakran halljuk ellenérvként, hogy „én nem értek hozzá”, „csak bajt okoznék”, meg „nincs is nálam a csomag, mert nem fér el a motorban”, de ez csak üres kifogás. Csupán két-háromezer forint az elsősegélycsomag, nem egy nagy érvágás 4-5 évente, a tanfolyam pedig egy tank benzin ára – ennyit igazán megér, hogy segíteni tudj a veled utazó családtagoknak, barátoknak stb., ha baj történik.