Több mint három évtizede nem változott a zebrák, leánykori nevükön a kijelölt gyalogátkelőhelyek törvényi háttere, így bátran mondhatjuk, hogy idejétmúlt a szabályozás. Ezért is nyújtott be módosító javaslatot Székely Sándor parlamenti képviselő, amiben egységes feltételeket szeretne kiharcolni az ország összes zebrájára.

Változhat a KRESZ

A gyalogosok biztonságát szolgáló csomag értő fülekre talált: az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága tárgyalta javaslatát, mi több, az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja, azaz jó eséllyel változhatnak a zebrákra vonatkozó szabályok - írta az Infostart.
kresz-valtozas-a-gyalogatkelohelyeken-25905
Évente csaknem ezer gázolás történik gyalogátkelőhelyeken, ennek fele a fővárosban (Kép: gyalogosgázolás Dunaújvárosban, a Dózsa György úton)
A javaslat legfontosabb elemei: erősebb közvilágítás a zebrák környezetében, az összes gyalogátkelőhely újrafestése, valamint mindegyiknél átkelést segítő hangjelzés kialakítása, továbbá 40 km/órás sebességkorlátozás az olyan helyeken, melyek 300 méteres közelében óvoda, iskola található.
kresz-valtozas-a-gyalogatkelohelyeken-25908
Hatékonyabb közvilágítás, hangjelzés és Google Maps/Waze-figyelmeztetés segítené a balesetek megelőzését
Persze az autósok, motorosok is rögtön javaslatokat tettek a hozzászólások között, hogy miként lehetne még biztonságosabb az átkelés. Például meghosszabbítanák a felfestést a jobb- és baloldali járdán egy-egy fehér csíkkal, s ha azon áll valaki, akkor az autósoknak kötelező lenne megállnia a zebra előtt. Egyben azt is elvárnák a járókelőktől, hogy aki nem akar átkelni, az ne tévessze meg a sofőröket, és semmiképpen ne lépjen a járdán felfestett területre.