Korábban is készült már nyomtatott alkatrészekből készített motor, a német Nera díjat is nyert, viszont az egy tanulmánygép volt, míg a lengyelek egy sorozatgyártású modell teljesen funkcionális prototípusát hívták életre a technológiával.

Lengyelek készítettek elektromos motort 3D-nyomtatóval

A cég igazgatója, Piotr Krzyczkowski azt mondta, nem voltak könnyű helyzetben, amikor új kétkerekű elkészítésére vállalkoztak, mivel a kis lengyel cégnek nem lett volna több tízezer dollárnyi pénze egy komplett agyagmodell és prototípus elkészítésére. Ekkor jött az ötlet, hogy kipróbálják a 3D-nyomtatást, s ezért megkeresték az ebben a technológiában profi, szintén lengyel Zortraxot.
lengyelek-keszitettek-elektromos-motort-3d-nyomtatoval-22684
A Falectra vezetője, Piotr Krzyczkowski gyermekével. A gyártás beindítása 2021-ben várható
Gyümölcsöző együttműködés indult el, és ezáltal sikerült az, amit Piotr és csapata elképzelt - megterveztek egy kis tömegű, elektromos erőforrással hajtott, könnyűszerkezetes és könnyen irányítható gépet. Mindössze fél év alatt kerekekre állt az első példány, nem beszélve arról, hogy a megszokotthoz képest hetedáron letudták a fejlesztést.
lengyelek-keszitettek-elektromos-motort-3d-nyomtatoval-22683
Az első fényszóró körüli burkolaton jól látszik, hogy milyen eljárással készítették
Egyebek mellett olyan alkatrészek készültek 3D-nyomtatással, mint a fejidom, a hátsó sárvédő, az oldalsó burkolat, a töltőcsatlakozó vagy éppen a fényszóró körüli rész. Egyelőre egy példány fut a gépből, de további kilencet gyártanak, amiket hatósági vizsgálatokra bocsátanak. Úgy tervezik, hogy 2021-től beindul az egy töltéssel 70 km megtételére és 60 km/órás csúcssebességre képes, egyelőre ismeretlen nevű motorkerékpár sorozatgyártása.