Nyílt titok, hogy Spanyolország élen jár a motoros közlekedés támogatásában, fejlesztésében, így nem meglepő, hogy éppen Madridban készül el az első motoros sáv, ahol zavartalanul gurulhatnak a lámpáig a kétkerekűek.

Motoros sávot alakítanak ki Madridban

Ezúttal nem a buszokkal és taxikkal közös forgalmi sávot kapnak a motorosok, hanem egy 130 centi széles „folyosót”, hogy minél gyorsabban kikerülhessék a kereszteződésekben feltorlódott kocsikat. A kezdeményezés Madrid polgármesterétől, Jose Luis Martinez-Almeidától indult, és úgy tűnik, hamarosan elkezdődhet a rendszer éles tesztje.

madridban-dsajat-savot-kapnak-a-motorosok
A külső sáv és a járdaszegély között jelölik ki Madridban a csak motorosok által használható, 1,3 méter széles részt

Persze ne úgy képzeljük, hogy ezentúl zavartalanul szelhetik át a motorosok a várost és senki nem akadályozhatja őket a „sávjukban”, ugyanis kezdetben csak az Avenida de Asturias egy szakaszán épül ki a motoros sáv, és az ott szerzett tapasztalatok alapján bővítik később.

Miért jó, ha akadálytalanul haladhatnak a motorosok?

Martinez-Almeida arra számít, hogy a néhány hónapig tartó kísérleti projekt segít a forgalom gyorsabb áramlásában, emellett jelentősen csökkenhet az autós-motoros koccanások száma. Elvégre így nem keresztezhetik egymás útját a két- és négykerekűek, vagyis véletlenül sem eshet meg, hogy a kocsik között cikázó motor balesetet okoz.

madridban-dsajat-savot-kapnak-a-motorosok
Szigorúan ellenőrzik majd, hogy csak a motorosok használják a sávot. Mi több, már azt is jelezték, hogy később ezzel szeretnék elektromos motorok használatára sarkallni az embereket, hiszen ez a városi közlekedés egyik leghatékonyabb, egyben leginkább környezetbarát formája

A motoros sáv kialakítása egyébként sem halogatható lépés, ugyanis Madridban naponta tízmillió ember ingázik (!), többségük autóval. Erről szeretnék leszoktatni a közlekedőket, hogy minél többen üljenek motorra, és fellélegezhessen a város. Korábban ezért vezették be a buszsávok szabad használatát (igaz, nem a teljes vonalon), illetve külön motoros parkolókat alakítottak ki a kétkeréken közlekedőknek.

madridban-dsajat-savot-kapnak-a-motorosok
Ha a motoros sávot nem is, de az itt látható, közlekedési lámpák előtti „motoros öblöt” igazán bevezethetnék a magyar nagyvárosokban. Az autósoknak is kényelmesebb lenne, ha nem a lökhárítót centizve állnának meg a motorok, miután szabályosan kikerülték az álló kocsisort 

Kíváncsian várjuk, hogy milyen eredménnyel zárul a kísérlet, a motoros sáv madridi tesztüzeme. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, szívesen látnánk itthon is ilyet, hogy minél többen nyergeljenek át autóról motorra.