· 2019. január 30. 22

Elindul a V2X-et kiszolgáló 5G szolgáltatás

Az önvezető járművek hajnala

Azt már régóta tudjuk, hogy egy-két éven belül drasztikusan felgyorsul a mobil adatátvitel, ám az 5G-rendszer nemcsak emiatt fontos. Nem véletlen, hogy éppen a zalai tesztpálya mellett épülnek az első tornyok...
Aki nem mozog otthonosan a telefonok és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések világában, az is hamarosan megtapasztalhatja, milyen forradalom is zajlik a mobilok világában. Nemrég ugyanis Magyarországon is elkezdődött az 5G-hálózat kiépítése, ami valódi mérföldkőnek számít, ugyanis akár százszorosára gyorsíthatja az adatletöltést, vagyis pont olyan gyors lesz elérni a felhőben tárolt térképeket, videókat stb., mintha a telefon memóriájából töltődne be.
{{articleGallery[20879].caption}}
Ennél sokkal fontosabb, hogy a villámgyors 5G-rendszer nagyban elősegítheti az önvezető és az egymással kommunikáló motorok, illetve autók elterjedését, így nem véletlen, hogy hazánk első ilyen bázisállomásai éppen az európai mércével is ultramodernnek számító, Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya mellett épült fel. - A városban épülő, részben már el is készült tesztpálya Zalaegerszeget és Magyarországot is felhelyezi Európa innovációs térképére. Ezért is jelzésértékű, hogy éppen ebben a városban indult el hazánk első szabványos 5G állomása - mondta el Palkovics László a bázisállomás bemutatóján.