A Magyar Mentőmotor Alapítvány közel egy évtizede, 2009 óta támogatja a hazai életmentést. Az egyesület megalakulása óta több ízben vásároltak mentéstechnikai eszközöket, motorokat, valamint továbbképzéseket szerveztek szakembereik számára, hogy minél hatékonyabban végezhessék munkájukat. Az egységek évente mintegy kétezer (!) feladathoz vonulnak ki, melynek során közel háromszáz súlyos, életveszélyes állapotú betegen és sérültön segítenek. Az elmúlt hónapokban több olyan incidenshez is riasztották őket, mikor motorostársunkat érte baleset, az egyik legutóbbi ilyen eset mindössze néhány napja történt, és ezúttal is kiderült, hogy a fürgén mozgó járművek komoly tempóelőnyben vannak a hagyományos mentőautókkal szemben.

A mentőmotorok Budapesten és környékén elszórtan teljesítenek szolgálatot, általában messze egymástól, ezért nagyon ritka, hogy közösen látnak el beteget egy baleset helyszínén, pénteken mégis így történt. Egy sérült motoroshoz riasztották észak-pesti motorunkat az esti órákban az M3-as autópályára, ahol a helyszínen tartózkodó mentőgépkocsival közösen kezdték meg az ellátást. Az első vizsgálat alapján a motoros súlyos és nagy fájdalommal járó sérülése miatt erős fájdalomcsillapítóra volt szükség ahhoz, hogy kellőképpen stabil állapotba tudják hozni, így a mentőmotor ápolója további segítséget kért. Miután az autópályán óriási forgalmi dugó alakult ki, jelezte a mentésirányítás felé, hogy a helyszín nagyon nehezen megközelíthető. A dél-budai motor akkor éppen a Róbert Károly körúton járt, így őt is a balesethez riasztották, ami az adott forgalmi helyzetben nagyon jó döntésnek bizonyult, mert a motor 12 percen belül a helyszínen tudott lenni, s közösen folytatták a súlyos sérült ellátását – olvasható a mentőmotorosok Facebook oldalán.

mentomotor-alapitvany-gyujtes-18419
Életek múlhatnak akár néhány percen is, s a motoros mentők bizony a leggyorsabbak

A mentőmotorokban és -robogókban olyan speciális eszközök találhatóak, melyeket kizárólag a szervezet szakemberei használnak idehaza. Ezek a felszerelések és a magas szintű képzések teszik lehetővé, hogy egyszemélyes ellátóként is kiemelkedően magas színvonalon láthassák el a sérülteket. Most ahhoz kérik a segítséget, hogy bővíthessék, pótolhassák az eszközparkot, hogy továbbra se akadályozza semmi az ellátást. A gyűjtés célja egy korszerű EKG/defibrillátor/monitoregység beszerzése, a nélkülözhetetlen felszerelési tárgy értéke megközelítőleg 5,5 millió forint. Mindemellett alapvető fontosságú a fedezet előteremtése a mentőmotorok és robogók üzemeltetésére.

Minden forint számít, így aki teheti, segítse a szervezet munkáját! Ez az alábbi módokon tehető meg:

- az alapítvány Adhat Vonalán - mobiltelefonról a 13600 telefonszám, majd a 25-ös kód tárcsázásával. - SMS-ben a 13600 számra küldött 25-ös kóddal (fontos: más karakter ne szerepeljen az üzenetben!) Mindkét esetben alkalmanként 500 forinttal támogatható a sikeres mentés. További részletek ezen az oldalon olvashatók.