Gyakran látjuk az utakon a feltűnő színű, hatalmas dobozokat cipelő mentőmotorokat, de azt kevesen tudják, pontosan mit visznek magukkal az életmentők a villámgyors gépeken. Hogy kiderítsük a titkot, megkerestük Mentőmotoros szolgálatot, ahol Dr. Horváth Márk mentőtechnikus válaszolt a kérdéseinkre.

– Jól tudom, hogy a mentőmotorok lassan húsz éve teljesítenek szolgálatot Magyarországon?

Igen, 2005. augusztus 5-én négy, az Országos Mentőszolgálat kötelékében szolgálatot teljesítő mentőorvos önszerveződő munkájának köszönhetően alakult meg a Mentőmotoros Szolgálat. Név szerint Dr. Éger István, Dr. Kunetz Zsombor, Dr. Szalóki Nándor és Dr. Vajda Márk volt az a négy elhivatott orvos, akik időt és energiát nem spórolva jártak utána, hogy a világ egyes részein hogyan is működik a motoros mentés, és azt hogyan lehetne adaptálni a hazai prehospitális betegellátásban.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei
Az első lépések: a Mentőmotoros Szolgálat motorja 2005-ben (Kép: Dr. Vajda Márk mentőorvos)

Túl sok támponttal azonban nem rendelkeztek, hiszen akkoriban még csak Ausztráliában és az Egyesült Királyságban létezett hivatásos, államilag szervezett Mentőmotoros Szolgálat. Azokon kívül néhány alapítványi és önkéntes szervezet létezett még pl. Németországban és Mexikóban. Így Európában az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálata nyitotta a sort, és szolgáltatott kiváló kiindulási alapot és számtalan technikai megoldást a ma már megannyi motoros mentőszervezetnek.

– Jelenleg hány mentőmotoros dolgozik hazánkban?

Ezt a kérdést szinte lehetetlen megválaszolni, mert a számuk hónapról hónapra változik, de azt leszögezhetjük, hogy idén 15 és 25 fő között van. Motorosaink alapmunkaidejükön felül, többletmunka-szerződés keretében látják el feladataikat maximum havi 60 órában, vagyis 5 szolgálati napon. 

– Milyen gépekkel és összesen hány motorral végzik a munkájukat?

– Az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálata jelenleg hat motorral rendelkezik, melyből kettő Honda NC 750 X 2018-ban, négy Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports pedig 2023-ban állt szolgálatba.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei

– Milyen átalakításokra volt szükség a motorokon, hogy alkalmassá váljanak a munkára?

Az új motorok rendszerbe állítása során minden fronton az egyszerűségre és a jól bevált gyári megoldások megőrzésére törekedtünk. Bár valóban nagyon jelentős mennyiségű és súlyú felszerelést viszünk magunkkal, átcsoportosítással, valamint új, korszerű és a célnak tökéletesen megfelelő, de könnyebb eszközök beszerzésével sikerült elérni, hogy a GIVI dobozoknál megszabott súlykorláton belül tudtunk maradni, így semmiféle megerősítésre nem volt szükség. Ilyen fejlesztés volt pl. a régi 8,6 kg súlyú monitor-defibrillátor egység cseréje egy mindössze 4 kg-os Reanibex 500 EMS-re, ami feleakkora súlya ellenére szinte ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint elődje.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei

A Hondákon nincsenek telepített kommunikációs eszközök, motorosaink taktikai övön rögzített kézi rádiót használnak, így a helyszínre érkezést követően azonnal megkezdhetik a szükséges beavatkozásokat anélkül, hogy megszakadna a kapcsolat az Irányító Csoporttal és a többi mentőegységgel. Ezen felül a motoros még egy táblagéppel rendelkezik, amin az esetlapokat kapja és a betegdokumentációt elvégzi.

– Milyen szempontok alapján választják ki a motorokat?

A motorok kiválasztása során az elmúlt közel 20 év és megannyi motoros minden tapasztalatát megpróbáltuk összegyűjteni, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni. Az elsődleges szempontok között szerepelt a nagyobb teljesítmény, hogy a sok-sok felszerelés dacára dinamikus legyen a motor. További szempont volt a magas felépítés a láthatóság és a vezető jobb kilátásának biztosítása érdekében.

A DCT-erőátvitelt a Honda NC 750 X mentőmotoroknál próbáltuk ki először, és több mint 50 ezer, mentésben megtett kilométer és hosszas mérlegelés után arra a megállapításra jutottunk, hogy használata több szempontból is megkönnyíti és biztonságosabbá teszi motorosaink munkáját.

Így a további szempontokat is figyelembe véve végül úgy döntöttünk, hogy a Mentőmotoros Szolgálat a jövőben a nemrég bemutatott Africa Twinekkel fogja ellátni feladatait.

– Hogyan lehet valaki mentőmotoros, miként jelentkezhetnek a szakemberek kétkerekű szolgálatra?

Az Országos Mentőszolgálat állományából választjuk ki azok a Bajtársakat, akik a sikeres elméleti és gyakorlati vizsga után mentőmotorosként önálló vonuló szolgálatot teljesítenek. A felvételi követelmények közé tartozik a szakirányú egészségügyi végzettség, ami lehet mentőszakápoló, mentőtiszt vagy orvos, továbbá az „A” kategóriás, korlátlan vezetői engedély és a PÁV I. vizsga megléte. A jelentkezők első, illetve a már aktív motorosok rendszeres elméleti képzését és vizsgáztatását az Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai és Oktatási Osztálya végzi.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei

A képzések gyakorlati részét a motoros vezetéstechnikai tréningek jelentik, melyeken mentőmotorosaink két helyen vehetnek részt: egyrészt a Terrorelhárítási Központ oktató pályáján Fiedor Ferenc rendőr őrnagy vezetésével, másrészt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ által szervezett képzéseken, ahol a motoros rendőrök szintúgy éves minősítő vizsgájába nyerhetünk betekintést. Az elméleti és gyakorlati vizsgát nemcsak az újoncoknak, hanem minden motorosnak teljesítenie kell a soron következő szezon megkezdése előtt. 

– Magyarország mely régióiban teljesítenek szolgálatot és évente hány bevetésen vesznek részt?

– Jelenleg a Közép-magyarországi és a Közép-dunántúli régióban teljesítenek motoros szolgálatot Bajtársaink 2-2 motorral. Kicsit pontosítva Budapest és vonzáskörzete, valamint a Balaton észak-keleti medencéje az, ahol a leggyakoribb a motorosmentés. Ezen felül szükség esetén, időnként különböző rendezvények biztosításában is részt vesznek. A 2023. évi mentőmotoros szezonról még nem rendelkezünk átfogó statisztikával, azonban az előző évekről nagyon részletes kimutatások készültek a további fejlesztések érdekében. 2022-ben a Közép-magyarországi régióban szolgálatot teljesítő mentőmotorok 1164 esetben lettek riasztva a május 1-től október 31-ig tartó szezon folyamán. A szezon legtöbbet foglalkoztatott motorosai, név szerint Dr. Horváth Márk 273, Vass József 149, míg Filep Ferenc 138 esetfeladatot látott el.

– Milyen cégek, vállalatok – és mivel – segítették eddig a mentőmotorosok munkáját?

– Támogatókból szerencsére nem szenvedünk hiányt és a segítség minden formáját nagy-nagy szeretettel fogadjuk. Legfontosabb támaszunk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, akikkel a Mentőmotoros Szolgálat átfogó megújítását 2022-ben kezdtük el. Az azóta eltelt két évben már többtízmillió forinttal támogattak bennünk, melyből megvásárlásra került négy új mentőmotor, számtalan mentéstechnikai felszerelés, és lecseréltük Bajtársaink teljes motorosruházatát is. Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzata 2022 nyarán rendelkezésünkre bocsátott a Felső Zöldmáli úton egy ingatlanrészt, ami azóta a Mentőmotoros Szolgálat központjaként funkcionál. Kiemelt támogatóink közé tartozik a SHOX Motoros Áruház, mely teljes ruházatunk cseréjében közreműködött, valamint a Honda Dream Motorkereskedés, mely az új motorok beszerzésében, átalakításában és az összes motorunk szervizelésében segít bennünket. A fékek és gumik soron kívüli cseréjét, valamint gyors javítását a Kék Hold S.E. Kft. Gumi- és gyorsszervíz végzi, hogy a gépek mihamarabb visszaállhassanak a szolgálatba.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei

Hatalmas segítségünkre van az Alto Alpinista Sportszergyártó Kft., ahol kényes igényeink szerint tervezik és varrják meg a felszereléseink tárolásához szükséges táskákat és belső rendező modulokat. A HELITE Magyarország két darab Turtle 2 HiVis légzsák mellényt adományozott Szolgálatunknak, hogy tovább növelhessük motorosaink biztonságát. Nem szakmai, azonban annál meghatóbb támogatásban részesít minket hosszú évek óta a BAMBA MARHA BURGER BÁR, mely minden nap a szolgálatot teljesítő motorosainknak egyszeri ingyenes étkezést biztosít.

mentomotoros-szolgalat-gepei-es-felszerelesei

Az összes támogatónk felsorolása teljességgel lehetetlen, azonban segítségüket ezúton is hálásan köszönjük!

– Milyen módon támogathatják a „civil” autósok-motorosok a szervezet munkáját?

A Mentőmotoros Szolgálat támogatása kizárólag az Országos Mentőszolgálat Alapítványon keresztül lehetséges, minden ilyen jellegű felajánlás koordinációját ők végzik. A szervezetet a MentőAlapítvány.hu oldalon érhetik el a támogatók, akiknek ezúton is köszönünk minden segítséget, amivel hozzájárultak a munkánkhoz!