· 2018. december 3. 10

Nőtt az eladott motorok száma

Felemás érzések

Az MGE legfrissebb értékeléséből kiderült, hogy alapvetően erős novembert zártak a kereskedők, több kategóriában is nőtt az eladott járművek mennyisége. Habár a motorok jól fogytak, még mindig nagyon keveset helyeznek forgalomba.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette legújabb statisztikáját, melyből kiderült, hogy novemberben is folytatódott a kedvező tendencia, azaz nőtt a forgalomba helyezett nagymotorok száma. Új személyautóból valamivel kevesebb fogyott, mint 2017 azonos időszakában, ugyanakkor a tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik értékesítése jelentősen növekedett, s a kishaszonjárművek piaca is bővült.
{{articleGallery[20248].caption}}
Jóllehet a motorkerékpárok szegmensében is pozitív tendenciáról beszélhetünk, a helyzet ez esetben igencsak kettős. Tudniillik százalékos arányban jelentősen növekedett az eladott új kétkerekűek száma, de még így is drámaian alacsony a forgalomba helyezett gépek mennyisége (havi 158 darab), tehát a piac továbbra is gyenge. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az év elején kiadott, igencsak optimista becsléseket is sikerült túlszárnyalni, és idén várhatóan több mint háromezer kétkerekűt adnak át új tulajdonosaiknak, amire vagy tíz éve nem volt példa. Jótékony hatással lehet majd a piac fejlődésére az is, hogy az MGE és ANK közös javaslata alapján jövő évtől csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, ezáltal nagyjából 50-80 ezer forinttal olcsóbbá válhatnak a 125 és 500 köbcenti közötti modellek.