· Képek: MotoGP, Ducati, HRC · 2018. május 7. 22

Honda-diadal a MotoGP jerezi futamán

Addig jár a korsó a kútra...

A Darwin-díjas történetek mindegyikére igaz, hogy a kívülállók már jó előre tisztán látják a közelgő veszélyt, még sincs senki, aki közbeszólna, megelőzné a tragédiát. Valahogy így történt ez tegnap is...
Meglepetésre Cal Crutchlow indulhatott az élről a MotoGP jerezi hétvégéjén, ám az idén csúcsformában motorozó brit nem sokáig örülhetett a jó rajthelynek - hárman is megelőzték az első kanyarig. Meglepetésre Lorenzo diktálta a tempót, de már az első körökben látszott, hogy Marquez és Dovizioso a gyorsabb nála, így csak idő kérdése volt, hogy mikor indítanak támadást.
{{articleGallery[17977].caption}}
Az ifjú spanyol nem is teketóriázott sokat, ám Dovi hiába futot jobb köröket csapattársánál, Lorenzo sajátos stílusa miatt nem tudta megelőzni. Egy-egy bátortalan - és sikertelen -, de legalább veszélyes kísérlet után mindenki azt várta, hogy a csapat közbeszól, hogy elkerüljék a szinte borítékolható ütközést és nullázást, ám bármennyire meglepő, erre végül nem került sor.
{{articleGallery[17976].caption}}
Dovi megelégelte, hogy Lorenzo miatt leszakadnak Marquezről, és mindent egy lapra feltéve a hátsó, hosszú egyenes utáni jobbosban beszúrt csapattársa mellé. Mindketten kisodródtak, Pedrosa ezt kihasználva belülről próbálta előzni őket, ám Lorenzo a motort egyenesbe állítva kilőtt, és a két spanyol összeütközött. A kicsúszó Ducati telibe trafálta Dovizioso motorját, így bekövetkezett az, amitől a Ducati boxában korábban már tartottak: mindhárman kiestek a versenyből. Ezzel Zarco ölébe hullott a második hely, és Iannone örülhetett az „ajándék" dobogós pozíciónak, mögöttük pedig a Yamahával látványosan szenvedő Rossi és Petrucci küzdött a negyedik helyért.
{{articleGallery[17979].caption}}
A befutó után alaposan megváltozott a világbajnoki tabella, Marquez immáron 12 ponttal vezet, meglepetésre Zarco áll mögötte, illetve Vinales a harmadik, igaz, ő már kereken húsz ponttal lemaradva. A folytatásra ezúttal is csak két hetet kell várnunk - legközelebb Le Mans-ban csapnak össze a pilóták.

Végeredmény - MotoGP - Jerez:

1. Marc Marquez - ESP
2. Johann Zarco - FRA
3. Andrea Iannone - ITA
4. Danilo Petrucci - ITA
5. Valentino Rossi - ITA
6. Jack Miller - AUS
7. Maverick Viñales - ESP
8. Alvaro Bautista - ESP
9. Franco Morbidelli - ITA
10. Mika Kallio - FIN