· 2019. szeptember 22. 29

MotoGP - Aragon

Kéne egy új kategória...

Mintha egy versenyen kívül értékelt pilóta vezette volna a tegnapi futamot, úgy lépett el Marquez a teljes mezőnytől. A spanyol egyszerűen más kategória, és ez már nem fogható a Honda technikájára sem.
Valószínűleg üresen kongtak tegnap a spanyol fogadóirodák, hiszen nem volt ember, aki pénzt tett volna egy Quartararo-, Dovizioso- vagy Rossi-győzelemre. Már a pénteki szabadedzésen olyan időt motorozott az ifjú spanyol, hogy tulajdonképpen csak egy kérdés maradt: mennyivel nyer majd a 200. nagydíján induló világbajnok.
{{articleGallery[23245].caption}}
Nem is történt meglepetés, Marquez kilőtt a rajtnál, és utána már csak azért került képernyőre, mert mégiscsak hazai versenyző - nem előzött, nem előzték, sőt még csak nem is hibázott, pedig körönként vagy fél másodpercet vert a komplett mezőnyre. Miller, Quartararo és Vinales csatázott mögötte a dobogóért, de az újonc francia - korábbi nyilatkozatainak megfelelően - csak asszisztált ehhez, elmondása szerint inkább a legjobb öt, mintsem a pódium volt a reális cél ezen a hétvégén.
{{articleGallery[23246].caption}}
Nem úgy Dovi, aki már az edzések után magabiztos volt, és kerek-perec kijelentette, hogy a tizedik hely dacára felérhet az élbolyba. Hitték is, meg nem is a többiek, hiszen a talján versenyző 1,7 másodpercet kapott a kvalin Marqueztől. Bármilyen hihetetlen, végül tényleg így lett: Vinales tőle szokatlanul gyorsan és könnyedén előzte meg Quartararót és Millert, Dovizioso pedig áthámozta magát Rossin, Espargarón, Quartararón, sőt Milleren is, és ezzel feljött a harmadik helyre.
{{articleGallery[23244].caption}}
Noha az ausztrál kétségbeesetten próbálta lenyomni Dovit, nem volt esélye a gyári motor ellen, így végül Marquez, Vinales, Dovizioso sorrendben értek célba (a részletes végeredmény itt olvasható). Ezzel Marquez újabb nagy lépést tett a bajnoki cím felé, hiszen kereken háromszáz pontja van, Dovinak pedig 202, az őket követő Rins, Petrucci és Vinales pedig a vb-második második helyétől is messze lemaradva verseng egymással.
{{articleGallery[23248].caption}}
A gyors egymásutánban jött San Marino-i és aragoni futam után megint két hét szünet jön, majd kezdetét veszi a GP ázsiai körútja - október hatodikán Thaiföldön folytatódik a bajnokság.