A szezon egyik leghíresebb helyszínén, Assenben folytatódott az idei gyorsaságimotoros-világbajnokság, mégpedig a nyáriszünet előtti utolsó összecsapással.

motogp-assen-2021
Rossi ezúttal sem ért célba, pedig Assen az egyik kedvenc helyszíne, sőt éppen itt szerezte utolsó győzelmét (2017)

Ez köztudottan a Yamaha pályája, így nem meglepő, hogy Vinales-Quartararo-Bagnaia sorrendben álltak fel a rajtrácsra a pilóták.

Quartararo nyert Assenben

A megszokottnál mozgalmasabb futamon végül nem az edzéselső – és ismét rosszul rajtoló – Vinales nyert, hanem csapattársa, Quartararo, aki ezzel újabb fontos lépést tett az idei vb-cím felé.

motogp-assen-2021

Az első néhány körben még Bagnaia is esélyesnek tűnt a dobogóra, ám végül hosszúkörös büntetése miatt lemaradt az élbolyról, csakúgy, mint a start után meglepően jó formában motorozó Nakagami. Mir és Zarco viszont jó versenyt futott, így ők végeztek –  a kettős Yamaha-sikert jegyző – Quartararo és Vinales mögött.

motogp-assen-2021

Eközben a boxutcában is folyt az adok-kapok, ahol kiderült, hogy Rossi most már szinte biztosan visszavonul, és jövőre a csapat irányításával foglalkozik, ahol Ducatikkal lépnek pályára a VR46-pilóták.

motogp-assen-2021

Ennél is nagyobb meglepetés, hogy Vinales – remek eredménye dacára – szakított a márkával, sőt az eredeti szerződést sem tölti ki, s már év végén csapatot vált. Szóba hozták már az Apriliával, bár akkor jó eséllyel Doviziosónak kell új ülést találni, ami – adja magát az ötlet – a Yamaháé lehet.

motogp-assen-2021

Emellett az a pletyka is felröppent, hogy a Ducati szívesen leigazolná Vinalest, és a Rossi-rajongók máris azzal élcelődtek, hogy milyen vicces lenne Vinales mint a Doctor „alkalmazottja”, de ezek már tényleg csak híresztelések.

motogp-assen-2021

Akárhogy is, most nyáriszünetre vonulnak a pilóták, akik közül Quartararo várhatja „hátradőlve” az augusztusi folytatást, hiszen tegnapi győzelmével már 156 pontot szerzett, míg mögötte Zarco (122), Bagnaia (109) és Mir (101) sorakozik több mint egy győzelemnyi lemaradással.

motogp-assen-2021

Legközelebb augusztus 8-án és 15-én lépnek pályára a versenyzők, mégpedig a Ducatinak igencsak kedvező, osztrák pályán, ahol Zarco és Bagnaia faraghat a hátrányából a francia yamahással szemben.