· Képek: MotoGP · 2018. augusztus 7. 2

MotoGP - Brno

Olasz uralom Csehországban

Nem csalódott, aki kilátogatott a versenysorozat csehországi nagydíjára, rendkívül érdekes, a befutóig kiélezett csatában dőlt el a meccs, melyen végül tarolt a Ducati csapat.
Forró volt az aszfalt és a hangulat is a cseh adrenalingyárban rendezett, idei tizedik MotoGP-futamon. Már az időmérő is kellően parádésan alakult, a futam pedig az esztendő talán legkiélezettebb, legizgalmasabb kergetőzését hozta. A pole pozícióból Andrea Dovizioso indulhatott, azonban Valentino Rossi és Marc Marquez is nagyon jól kapta el a rajtot, így többször is helycsere történt az egymást szoros közelségben üldöző versenyzők között. Rögtön az első körben sajnálatos baleset rendezte át a mezőnyt, Bradley Smith, Stefan Bradl és a világbajnoki pontversenyben egészen jól álló Maverick Viñales akadt össze, melynek következtében mindhárom pilóta számára véget ért a futam. A szemtanúk a németet hibáztatják a történtekért, de a pontos körülményeket homály fedi.
{{articleGallery[18904].caption}}
A Doctor kisvártatva megelőzte Dovit, egy ideig sikerült is tartania elsőségét, ám az olasz visszavette helyét, sőt nem sokkal később a címvédő spanyol is megelőzte. Míg ők körökön keresztül egymással csatáztak, a háttérből megérkezett Jorge Lorenzo, aki alaposan begyújtotta a rakétákat, s nagyszerű, egyre fokozódó tempót diktálva tartotta is helyét az élbolyban, akárcsak Cal Crutchlow, aki szintén beférkőzött oda. Mindössze néhány körrel a leintés előtt Lorenzo „lenyomta” Marquezt, így megérkezett közvetlenül csapattársa mögé, akivel vérmes hajszába kezdtek. Ekkor már úgy tűnt, Marquez ezúttal inkább beéri egy biztos harmadik hellyel, mint egy bizonytalan elsővel, így ezt követően nem vállalt be semmilyen kockázatos, durva manővert, hanem önmagához mérten nyugodtan húzta a gázt a harmadik helyen haladva.
{{articleGallery[18908].caption}}
Ami az első két helyezést illeti, gyakorlatilag az utolsó körig nem lehettünk benne biztosak, ki fog felülkerekedni, s végül Dovizioso hajszálnyi előnyre tett szert, amit meg is tudott tartani, így ő futott be elsőként a szintén ducatis spanyol előtt. Mögöttük még az végső pillanatokban is történtek változások, hiszen Rossi az utolsó kanyarban előzte meg Crutchlow-t.
{{articleGallery[18902].caption}}
Az összetett pontversenyt továbbra is Marc Marquez vezeti, mégpedig toronymagasan, 181 ponttal, mögötte 132 ponttal Valentino Rossi, 113 ponttal Andrea Dovizioso, s 109 ponttal Maverick Viñales áll a tabellán. A versenysorozat következő állomása hozzánk ugyancsak közel, az osztrák Spielbergben lesz.

Végeredmény - MotoGP - Brno:

1. Andrea Dovizioso - Ducati Team
2. Jorge Lorenzo - Ducati Team
3. Marc Marquez - Repsol Honda
4. Valentino Rossi - Movistar Yamaha
5. Cal Crutchlow - LCR Honda Castrol
6. Danilo Petrucci - Pramac Ducati
7. Johann Zarco - Monster Yamaha Tech3
8. Dani Pedrosa - Repsol Honda
9. Alvaro Bautista - Angel Nieto Team
10. Andrea Iannone - Team Suzuki Ecstar