· 2017. augusztus 7. 5

MotoGP - Brno

Marquez, a motorcsere világbajnoka

Tulajdonképpen egy elhibázott taktika okozta a Honda lehengerlő sikerét Brnóban, de persze kellett hozzá az ifjú spanyol elképesztő tudása és vakmerősége is.
A hosszúra nyúlt nyári szünet után a közeli Brnóban gyűltek össze a világ legjobb motorosai, ahol az edzésen Marquez volt a leggyorsabb, nyomában Rossival, és csapattársával, Pedrosával. A nedves, de rendkívül gyorsan száradó pályán meglepetésre Lorenzo volt a legfürgébb, aki az új, „harcsapofájú” Ducatival komoly előnyt épített ki a rajt után.
{{articleGallery[14831].caption}}
Marquez a többiekkel ellentétben puha hátsó gumival vágott neki a küzdelemnek, melyet közvetlenül a start előtt szereltek fel neki, ezért már 4-5 perccel a rajtot követően kezdett lassulni, a foltokban száraz aszfalt gyorsan megette a puha keverékű köpenyt. Valójában ez volt a szerencséje, mert így rendkívül korán, két kör után már a boxba hajtott, átült a slickgumikon futó gépre, s mire a többiek észbe kaptak, körönként tíz másodpercet adott nekik...

Rossi és Lorenzo ismét elhibázta

Bátran mondhatjuk, hogy a Doctor és Lorenzo a megszokott formáját hozta: foggal-körömmel ragaszkodtak az első két helyhez, s „ennek köszönhetően” vagy félperces hátrányba kerültek, ugyanis a 3-4 körös tétovázás pont ennyibe került a két világbajnoknak.
{{articleGallery[14830].caption}}
Ezalatt az Redding, Espargaro és Abraham (!) küzdött a dobogós helyekért, Rossi éppen csak pontszerzőként körözött, s csapattársa, Vinales is a top10 végéről kezdte meg felzárkózását. Óriási hajrába kezdtek a yamahások, és bár a hibátlanul versenyző és taktikázó HRC-duót nem érhették utol, végül feljöttek a harmadik, illetve negyedik helyre.
Ezzel a világbajnoki tabella is alaposan átrendeződött, a Brno előtti, elképesztő szoros pontállás már a múlté - Marquez 154-gyel vezet, Vinales 140-nel második, majd Dovizioso (133), Rossi (132) és Pedrosa (123) követik őket. Ma Csehországban tesztel a mezőny (délelőtt 11-kor Marquezé a legjobb idő Vinales és Crutchlow előtt), innen pedig Ausztriába utaznak, és már most pénteken, azaz alig négy nap múlva kezdetét veszi az idei szezon 11. nagydíja.

Végeredmény - MotoGP - Brno

1. Marc Marquez - Honda
2. Daniel Pedrosa - Honda
3. Maverick Viñales - Yamaha
4. Valentino Rossi - Yamaha
5. Cal Crutchlow - Honda
6. Andrea Dovizioso - Ducati
7. Danilo Petrucci - Ducati
8. Aleix Espargaro - Aprilia
9. Pol Espargaro - KTM
10. Jonas Folger - Yamaha