· 2019. november 4. 11

MotoGP - Malajzia

Egy lépésre a hajrától

Szurkolhattak a Rossi- és Vinales-drukkerek, hogy mindkét yamahás dobogóra álljon a sepangi pályán. Az egyiknek végül sikerült, igaz, ehhez kellett némi szerencse is.
Magyar idő szerint vasárnap reggel nyolckor rajtolt el a Maláj Nagydíj MotoGP-futama, és már rögtön a startnál alaposan átrendeződött a mezőny. Az első sorból induló Quartararo és Morbidelli piszokul elrontotta a startot, a szombaton komoly balesetet szenvedett Marquez pedig vagy tíz embert megelőzve jött fel a dobogós helyekre alig egy kör alatt.
{{articleGallery[23782].caption}}
A legjobban azonban Miller kapta el a rajtot, de nem sokáig örülhetett az első helynek: csakhamar megelőzte a bombaformában motorozó Vinales, Marquez és Dovizioso is. Ez a trió egészen a befutóig üldözte - tisztes távolságból - egymást, így inkább vonatozás, mintsem valódi csata alakult ki az első helyért.
{{articleGallery[23778].caption}}
Nem úgy a dobogó alsó fokáért, melyre többek között Rossi is pályázott, aki hatalmas felzárkózást mutatott be, és megvolt a tempója hozzá, hogy Austin után ismét pódiumra álljon. Bánhatja a Doctor, hogy csak a hatodik helyről rajtolt, ugyanis egy jobb starttal simán beállíthatta volna idei legjobb eredményét, így azonban csak néhány elkeseredett támadásra futotta tőle.
{{articleGallery[23774].caption}}
Rendre a trükkös kilences kanyarban próbálkozott, ám Dovi sikeresen visszaverte a támadásait, vagy ha nem, akkor úgy motorozott el mellette a következő hosszabb egyenesben, mintha csak állna a Yamaha. Így aztán a végéig nem is változott a sorrend: Vinales, Marquez és Dovi locsolhatta a pezsgőt, Rossinak pedig be kellett érnie - ismét a negyedik hellyel.
{{articleGallery[23776].caption}}
A verseny másik vesztese Zarco, aki végre bizonyíthatott volna a tavalyi, és már 2018-ban is kissé elavult Hondával, s már a nyolcadik helyért meccselt, mikor a suzukis Mir kiütötte őt. Sovány vigasz, hogy Mir ezért büntetést kapott - a francia remek eredményét ez már nem hozza vissza.
{{articleGallery[23771].caption}}
Vinales tehát megszerezte idei második győzelmét, Marquez minden kihozott a futamból azzal, hogy kilencet előzve a második helyre zárkózott fel, amivel egyébként megdöntötte az egy szezonban szerzett pontok rekordját - jelenleg 395-nél jár.
{{articleGallery[23777].caption}}
Az idei zárófutamra két hét múlva, Valenciában kerül sor, majd a szezonvégi tesztekkel és felkészüléssel meg is kezdődik a MotoGP 2020-as évada.
{{articleGallery[23775].caption}}

MotoGP - Malajzia - Végeredmény:

1. Maverick Vinales - Yamaha
2. Marc Marquez - Honda
3. Andrea Dovizioso - Ducati
4. Valentino Rossi - Yamaha
5. Alex Rins - Suzuki