· 2019. október 7. 6

Megvan Marquez 8. vb-címe

„Igazán visszavonulhatna!”

- Jó lenne, ha most már abbahagyná! - mondták a többiek Marquezről, aki egy elképesztő esést követően az utolsó kanyarban nyerte meg a versenyt és nyolcadik vb-címét.
Quartararót leszámítva egyik yamahás sem tudta átmenteni remek szombati formáját az európai idő szerint tegnap reggel kilenckor indult versenyre. Így aztán a futam nagy részében csupán az volt a kérdés, hogy Marquez a vb-címre összpontosít-e, és kíméli-e sajgó tagjait vagy „csak a győzelem számít” alapon fittyet hány a józan érvekre.
{{articleGallery[23383].caption}}
Nem meglepő, hogy az utóbbi mellett tört lándzsát, így aztán a háromnegyed órás vonatozást megunva nem sokkal vége előtt robbantott, és megelőzte a teljes versenytáv alatt vezető Quartararót. Az ifjú franciának esélye sem volt visszaelőzni őt az egyenesben, mert nem ritkán 10-11 km/órás tempókülönbség volt a Honda és a Yamaha között, ezért Quartararo az utolsó kanyarban, nagyon messziről érkezve, első kerékre álló motorral próbált beszúrni. Marquez készült erre, és a tavalyi befutóhoz hasonlóan jobb ívről gyorsított ki - megszerezte a futamgyőzelmet és az újabb trófeát is. A részletes végeredmény és a bajnokság állása itt található.
{{articleGallery[23387].caption}}
A MotoGP.com természetesen rögtön interjút készített a bajnokkal és ellenfeleivel is - utóbbiakat arról kérdezte, mit üzennének a földöntúli képességekkel felruházott spanyolnak. - Nyolcszoros világbajnok, aki hihetetlen dolgokra képes a motorral. Azt hiszem, még jó ideig ő lesz az etalon, de mi is keményen dolgozunk, és célom, hogy egyszer elhappoljam a vb-trófeát - mesélte a Buriramban másodikként végzett Quartararo. - Napestig elemezgethetjük, miként jutott el ideáig, de sokkal egyszerűbb megnézni az eredményeit... Gratulálok neki és a Hondának! - mondta Dovizioso. - Csak első és második helyek állnak a neve mellett! Ez egyszerűen hihetetlen! - csodálta Rins riválisát. - Elképesztően gyors, megérdemelte a bajnoki címet! - osztotta meg a már-már fariplay-díjas gondolatot Rossi. Crutchlow viszont hozta a formáját, és nemes egyszerűséggel nyugdíjba küldte a nála jóval fiatalabb spanyolt: - Nyolc vb-cím? Most már igazán szögre akaszthatná a sisakot, hogy más is nyerhessen!
{{articleGallery[23385].caption}}
Idén még négy viadalt rendeznek, a következőt éppen a Hondának kiemelten fontos Motegi pályán - a Japán Nagydíj alig két hét múlva, október 20-án hajnalban lesz, egy héttel később pedig már Phillip Islanden csapnak össze a világ legjobb motorosai.