Tavaly tavasszal a vásárlásokkal kapcsolatos buktatókat jártuk körbe, idén pedig a hirdetőkre leselkedő veszélyeket igyekeztünk bemutatni, ám úgy tűnik, ez is kevésnek bizonyult, hogy megvédjük a gyanútlan motorosokat a svindlerektől.

Többen jelezték az elmúlt napokban, hogy visszatért az internetes oldalakra a banda, újra próbálkoztak, és a hírek szerint nem egyszer sikerrel is jártak a kamu vasak feltöltésével. Szerencsére a történetük mit sem változott, ezért egy gyors rákereséssel simán lebukhatnak előttünk, némi utánajárással gyorsan kideríthetjük, hogy valójában nem is létezik az állítólag Angliába kivitt motor... Ha mégis szóba állunk velük, legtöbbször már az első levélben foglalót kérnek tőlünk, hogy "meggyőződjenek a vevő komolyságáról". Itt jön képbe a Western Union, ahonnan természetesen valahogy felveszik a pénzt, mire a gyanútlan jelentkező odaér - se lóvé, se motor.

motor, adásvétel, csalás
Az átverésekben legtöbbször fiatal, nagyteljesítményű, viszonylag drága motort hirdetnek, persze jóval a piaci ár alatt

Ráadásul a módszereik szépen lassan finomodnak, most már országonként mentik le az egyes hirdetések adatait és képeit, majd azokat saját néven újra feltöltve, bőséges árengedménnyel próbálják vonzóvá tenni a portékát. Ilyen esetben a lefényképezett magyar rendszám is bizalmat kelthet az egyszerű érdeklődőben, ám légy mindig elővigyázatos, és tegyél meg három fontos lépést, mielőtt a félretett pénzedhez nyúlnál:

- listázd ki az adott típus/évjárat találatait, ugyanilyen gép után kutatva

- keress rá a gyanúsan olcsó vas adataira, ellenőrizve az állítólagos eladó e-mail címét is

- ajánld fel neki, hogy egy barátod/rokonod kint dolgozik a közelben, ő megy el személyesen kifizetni a gépet.

Legkésőbb ez utóbbinál heves ellenállásba ütközik az ember, hiszen nincs mit megvenni az adott helyen, ezért általában válasz sem érkezik már a látszólag logikus kérésre... Vigyázzon hát mindenki, s figyelmeztesse barátait, ismerőseit is, hiszen az egyre rafináltabb vevőket látva a csalók is szívesebben vadásznak majd olyan helyen, ahol könnyebb prédákra akadnak.