· 2019. május 21. 1

Riport: XIII. Motoros Búcsú Ecséd

Együtt voltunk

Lelki feltöltődésre mindannyiunknak szüksége van, és ha barátok, hozzánk hasonló gondolkodású emberek társaságában lesz benne részünk, akkor igazán felemelő az élmény. Mint ahogy Ecséden, a XIII. Motoros Búcsún tapasztalhattuk, ahol nagyszerűen éreztük magunkat.
A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány kezdeményezésében és a támogató motoros szervezetek - az Ecsédi Motoros Egyesület, a MOTaMOT, a Szkíta Motoros Egyesület, a Felvidéki Motorosok, a Hunyadi Rend és a MotorkerékPálosok közössége - segítségével megvalósított esemény május 17-én, péntek délután kezdődött a hivatalos megnyitóval. Az alapítvány részéről Csontos Péter koordinátor, az Ecsédi Motoros Egyesület nevében pedig Pásztor Róbert köszöntötte az érkezőket - beszédeikben külön hangsúlyozták a motoros zarándoklat fontosságát, a keresztény hit melletti kiállást.
{{articleGallery[22034].caption}}
A megnyitót követően ünnepi szentmisével és fáklyás körmenettel folytatódott a program, melyet Varga József plébániai kormányzó celebrált, majd Ambrus Károly tárogatón játszott az egybegyűlt érdeklődőknek, s a program megkoronázásaként vacsora várta a zarándokokat, melyet az Ecsédi Motoros Egyesület készített és ajánlott fel.
{{articleGallery[22033].caption}}
A Motoros Búcsú második, mondhatni a főnapjának reggelén Csontos Péter az alapítvány alapítója és koordinátora örömmel fogadta a régi és új motoros zarándokokat, beszédében többször is utalt a balesetmentes közlekedés fontosságára felhívó programokra. Ezt követően a helyi motoros egyesület részéről Dr. Gorda Éva köszöntötte az érkezőket, aki egy megindító történettel szemléltette a motoros áldás megélését.
{{articleGallery[22031].caption}}
Roppant kegyes volt az időjárás a résztvevőkhöz, így nem meglepő, hogy a sok motoros és érdeklődő megtöltötte a kápolna környékét. A megnyitó után író-olvasó találkozó zajlott Benkő László és Csikász Lajos írók közreműködésével, Machovits László (Hunyadi Rend) moderálásával. A kötetlen beszélgetés érintette a sorsfordító történelmi pillanatokat, a jobbnál jobb valós vagy kitalált, de a történetvezetés szempontjából szükséges karakterek sorsát, az írók munkáját, viszontagságait és kutatásait. Többek között neves történelmi személyekről - mint például Kinizsi Pálról, II. Rákóczi Ferencről - tudhattuk meg, vajon a kutatások alapján milyenek lehettek a valóságban. Az író-olvasó találkozó után a MOTaMOT által felajánlott finom ebéddel várták a vendégeket a helyi motoros egyesület tagjai. Nem volt hiány önzetlen motorosokból sem, így a nap során rengetegen adták vérüket a véradókamionban a Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezetének segítségével.
{{articleGallery[22032].caption}}
A szombati nap délutánján professzor Dr. Papp Lajos szívsebészt köszönthették az egybegyűltek, aki a Boldogasszonyról és a magyarok kapcsolatáról tartott értő és felemelő előadást. Majd következett
a nap fő pillanata, az ünnepi szentmise, melyet Bátor Botond pálos rendi szerzetes celebrált a Felvidéki Motorosok közösségével érkező Novák József atyával együtt, majd mindketten megáldották a motorosokat. Bátor Botond pálos rendi szerzetes, aki maga is motorozik, hangsúlyozta: ismét nagy élmény számára itt köszönteni a motoros zarándokokat. Szentbeszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy sosem szabad céltalanul közlekedni: „Válassz egy célt és menj, ne tekintgess jobbra vagy balra, mert az mindig veszélyes és balesethez vezethet.” Ugyanakkor rávilágított arra is, hogy nem lehetünk érdektelenek másokkal, lássuk meg a másik egyénben a jót, legyünk támaszai másoknak! Várjuk, hogy jövőre ismét találkozzunk Ecséden, a Motoros Búcsún!