Igazán üdvözlendő, hogy a forgalmazók nagy hangsúlyt fektetnek a vásárlóik biztonságára, kezdve a motorok egyre kiválóbb elektronikus segédleteivel, a minden korábbinál jobb motorosruhákon át egészen a saját szervezésükben megvalósuló tréningekig. Korábban is láthattunk már ilyenre példát, elvégre az általunk nemrég bemutatott Safety Hungary tevékenysége szorosan összefonódik a Hondával, a japán gyártó világszerte hasonló tematika alapján igyekszik segíteni a kétkeréken közlekedőket.

motoros-vezetestechnikai-kepzes-5704
Több évtizedes múltra tekinthet vissza a Honda saját szervezésű motoros vezetéstechnikai képzése, ahol a Safety által biztosított motorokkal gyakorolhatnak a tanulók
A Honda Safety módszere számos tekintetben eltér az itthon megszokott rutintól, ugyanis kanyarodás közben - az állandó gáz és hátsó fék kombinációja mellett - helyet kap a motorfékkel, illetve gázadással irányítás is, továbbá a vészfékezést "saját recept" szerint oktatják, nagy hangsúlyt fektetve a máshol teljesen mellőzött motorfékre.
motoros-vezetestechnikai-kepzes-5705
Kivételes méretű pálya és tapasztalt - szintén Kawasakit terelgető - oktató fogadja a motorosokat a Kawa tréningjén
A tavaszi motorkiállításon már beharangozták, hogy a Kawasaki is elindítja saját tanfolyamát, ami tulajdonképpen az itthon már jól ismert RiLi, azaz a Ride for Life közreműködését jelenti. Ugyan kimondottan "limezöld" rendezvényről van szó, ennek ellenére márkától függetlenül várják a motorosokat képzésükre, mely kimondottan kedvező árú - az egész napos program alig 13 ezer forintba kerül. Az ORFK-RSZKK budapesti tanpályáján tartott tréningen Fiedor Ferenc vezetéstechnikai vezetőoktató és vizsgabiztos segíti a résztvevőket, hogy a különleges, szintkülönbségekkel tarkított és csaknem harmincezer négyzetméteres aszfaltcsíkon minél több hasznos praktikát sajátítsanak el. Szintén a kedvező árú sulik táborát erősíti a Hungária Rendőregylet hétvégi programja, ahol naponta 12 500 forintba kerül az oktatás, és ebben nem csak a pályahasználat, hanem a napközbeni frissítő és az ebéd is benne van.
motoros-vezetestechnikai-kepzes-5703
A fővároshoz közel eső telephelyen olyan nem mindennapi gyakorlatok színesítik a hétvégét, mint a síkvidéki szerpentin vagy a szintkülönbségeket kihasználó tempós és lassabb irányváltások
A tapasztalt és kiváló pedagógiai érzékkel megáldott oktatóknak hála itt a bátortalanabb pilóták is gyorsan magukra találhatnak, és a hasznos tanácsok, észrevételek segítségével egyre magabiztosabban terelgethetik motorjukat. Erre szükségük is van, mert az egymásra épülő gyakorlatok során a szlalomtól a kiváló egyensúlyérzéket, valamint összetett fék- és gázkezelést igénylő - igencsak találó nevű - Erős Pistáig juthatnak el egy hétvége alatt. A Kawasaki és a Honda mellett a BMW-nél is nagy hagyományai vannak a jogosítvánnyal rendelkező motorosok képzéseinek. A BMW Motorrad tréningjein a hangsúly a biztonságon van, filozófiájuk, hogy a profi védőruhák ellenére is sérülékeny motorosokat megtanítsák a vészhelyzetek megelőzésére és kivédésére. Több mint húsz éve indították útjára saját szervezésű oktatásukat, bár a képzés kezdetben csak az új modellek kifejlesztésében, tesztelésében részt vevő munkatársak számára volt elérhető. Később azonban kiterjesztették a nagyközönség számára is ezt a lehetőséget, mely 2012-ben debütált Magyarországon.
motoros-vezetestechnikai-kepzes-5702
A különböző motorkerékpár-típusok közötti jelentős eltérések miatt a BMW-nél alapkövetelmény, hogy saját járművel érkezzenek a nebulók, hiszen a közúton is annak nyergében kell helytállniuk
Itt a motorkerékpár kezelésének alapjaitól a legjellemzőbb baleseti szituációk elhárításáig minden lényeges tudást megszerezhetnek a résztvevők az egymásra épülő, többszintes képzési rendszerben. Válaszd bármelyik csapatot is, biztos lehetsz benne, hogy a rászánt idő és pénz a javadra válik. A képzett trénerek szinte kivétel nélkül mindenkinek tudnak új és hasznos praktikákat mutatni, melyek segítségével nem csak biztonságosabbá, hanem élvezetesebbé is válik a motorozás.