Közhely és éppen ezért igaz, hogy a motorosok a világon mindenhol összetartanak, kortól, nemtől, nemzetiségtől, társadalmi rangtól és vagyoni helyzettől független. A chilei világjáró, Abel Kike Piña Rodriguez is bizonyára tisztában volt ezzel, de most meg is tapasztalhatta, hogy milyen olajozottan működik a dolog a gyakorlatban.

Helyi motorosok adtak új gépet a chilei kalandornak

Kegyetlenül rossz érzés, amikor az előző nap leállított motornak csak a hűlt helyét találja a tulajdonos. Sokan az első pillanatban el se hiszik, hogy ilyesmi megtörténhet velük. Abel azonban kénytelen volt azonnal nyugtázni a felkavaró tényt, hiszen a tolvajok által a dobozokból kiszórt holmijai szerteszét hevertek a prágai hostel előtti parkolóban. Mivel ő nem egy milliomos, esélye sem volt beugrani az első kereskedésbe és másik vasat venni, ehelyett a Facebookon kért segítséget az 1992-es évjáratú Honda Africa Twin felkutatásához. Persze szállásra is szüksége volt, ameddig kiderül, hogy tudja-e folytatni a világkörüli utat.

motoros-vilagjaro-abel-kike-pina
A nagylelkű, ismeretlen felajánlótól érkezett XTZ750, amivel Ábel folytathatja az útját

A cseh motoros társadalom azonnal egy emberként mozdult meg. Valaki az ott-tartózkodás idejére adott Abelnek egy Yamaha MT-t, egy Csehországban élő amerikai motoros, Elizabeth Dana Wunderlich pedig élelemmel látta el, sőt saját kezűleg megjavította a megmaradt motoros ruháit. Nem kellett sokat várni az új motorra sem: egy névtelenségét megőrző adományozó felajánlotta használt, 750-es Yamaha Super Ténéréjét. De ezzel még messze nem volt vége, hiszen a Touratech hivatalos csehországi márkaimportőre, a Technical Gear Store az élelmen és az alapvető szükségleti cikkeken felül még egy irodát is Abel rendelkezésére bocsátott. Azért, hogy legyen hová pakolni a nagy utazás további részében, az észak-morvaországi Big Husky saját készítésű, vízhatlan dobozokat készített a motorra. Ha pedig már úgyis Csehországban kell maradnia, ameddig a Yamaha XTZ karbantartása és felkészítése meg nem történik, a chilei motorost a Motoroute magazin meghívta a motoros túrázók 17. találkozójára.

motoros-vilagjaro-abel-kike-pina
Abel és hűséges, egyelőre ismeretlen helyen parkoló Hondája, amit továbbra is keresnek a cseh motorosok

Bár ilyen élmények után valószínűleg nem lesz könnyű hátrahagyni a közép-európai országot, erre egészen biztosan sor kerül – már csak azért is, mert az Abel megsegítésére nyitott adományszámlán már több mint 250 000 cseh korona (kb. 4,1 millió forint) gyűlt össze, így magabiztosan folytathatja útját kelet felé.

motoros-vilagjaro-abel-kike-pina
Főhősünk a helyi Yamaha-szervizben, ahol felkészítik a Super Ténérét a világkörüli útra

Jóllehet, most már továbbállhat, Abel továbbra is keresi a számára felbecsülhetetlen eszmei értékű motorját. Mi is közzétesszük hát a gép legfontosabb adatait, illetve ismertető jegyeit, hátha...

Típus: Honda Africa Twin

Évjárat: 1992

Rendszám: M NX 8228

Vázszám (VIN): RD04 2203387

Különös ismertető jegyek: a jobb oldalán (esés következtében) megsérült nyereg

A tulajdonos elérhetősége: +56936586364 (WhatsApp), +34611717347