· Képek: police.hu/Fülöp Máté · 2018. szeptember 4. 12

Vendégzsaruk járőröztek nálunk

Egységben az erő

Ha az M1-es autópályán közlekedőknek feltűntek a szokatlan kinézetű rendőrmotorok és -motorosok, az nem a véletlen műve, ugyanis az elmúlt időszakban szlovák kollégák segítették a hazai egyenruhások munkáját.
A kétkeréken szolgálatot teljesítő rendőröknek ez nem csupán egy munka, hanem hivatás, éppen ezért nem okoz számukra problémát, ha otthonuktól távol kell feladataikat ellátniuk. Így történhetett, hogy egy kérésnek eleget téve nyáron az M1-es autópályán szlovák motorosrendőrök támogatták magyar kollégáikat. A plusz egységekre azért volt szükség, mert a sztráda Győr felé haladó oldalán az útfelújítás sávelhúzással, ezáltal torlódással járt, ami nagy terhet rótt a közlekedőkre, s nem volt jó hatással az egyébként is erős forgalomra. A szervezet úgy döntött, a kialakult helyzet kezelésére az a legjobb, ha motoros járőröket vet be, akik fizikai adottságaiknak köszönhetően a leggyorsabbak ilyen helyzetekben, hiszen szükség esetén akár a feltorlódott kocsisorok között is tudnak haladni. Továbbá, mivel az egyenruhások vegyes járőrpárokba és hármasokba rendeződtek, a magyar és szlovák közlekedők mellett meg tudták értetni magukat szinte minden szláv területről érkező járművezetővel, azaz csehekkel, lengyelekkel, oroszokkal és délszláv nyelveket beszélő sofőrökkel is.
{{articleGallery[19235].caption}}
Ladislav Podhorsky főhadnagy és Blazej Starovic törzszászlós elmondta, azon felül, hogy segítenek betartatni a forgalmi rendet, jelenlétünk több szinten is hasznos, hiszen információval tudnak szolgálni szinte bármilyen, az utazókat érintő kérdésre, ráadásul szerintük a lélektani hatása sem elhanyagolható annak, hogy a külföldi sofőr hazája egyenruhását látja. Kürti Márk hadnagy elmondta, a Magyarországon alkalmazott intézkedéstaktikai elemek használatosak Szlovákiában is, így azok nem jelentenek újdonságot a kollégák számára, például ők is ugyanazt a megállítási formulát használják és ugyanúgy veszik fel a biztonsági háromszöget (vagyis mikor két egyenruhás egymás mellett áll, szemben az igazoltatott civillel). Nagyobb különbség csupán a szolgálati járműben van, hiszen a szlovákok a náluk rendszeresített, a Yamaha FJR1300-asoknál kisebb teljesítményű Honda Deauville-ek nyergében róják az utakat.