Beluzsárné Belicza Andrea őrnagy, aki családjával együtt maga is motorozik, igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy a kétkerekűek varázsa mellett a lehetséges veszélyekre, illetve azok elhárítására is felhívja a figyelmet. Mint a Police.hu-nak adott nyilatkozatából kiderül, gépével bejárta már az ország minden zugát, sőt Lengyelországban is kirándult már vele.

A felkészületlenség a legveszélyesebb

Mint elmondta, munkája során gyakran lát olyan balesetet, ahol a sebesség helytelen megválasztása, azaz a gyorshajtás vagy egyszerűen a nem megfelelő tempóban megközelített kanyar okozott gondot. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a gyorshajtás önmagában nem ok, inkább csak következmény, hiszen az ütközések valójában a szegényes vezetéstechnikai ismeretekből fakadnak. Kiemelte: nem elég, ha az alattunk dübörgő jármű kifogástalan műszaki állapotú, érdemes rendszeresen, de legalább minden szezon előtt erre kijelölt pályán, szakember segítségével gyakorolni, felfrissíteni és bővíteni a vezetéstechnikai ismereteket.
motorozo-rendor-9598
A vezetéstechnikai ismeret hiánya és a nem megfelelő sebesség áll a legtöbb baleset hátterében - nyilatkozta Beluzsárné Belicza Andrea őrnagy, aki maga is motorozik (Kép: Erdei, Szabó - Police.hu)
Kitért a szintén sok gondot okozó, hiányos védőfelszerelésekre, mely kapcsán elmondta, hogy nem ajánlott megelégedni a kötelezően előírt bukósisakkal - ha valaki útra kel, az a legkevesebb, hogy tetőtől-talpig beöltözik, hogy minél többet tegyen a védelméért. Ez már csak azért is fontos, mert az összes motorbaleset több mint felében vétlenek a kétkerekűek, vagyis nem csak arra kell felkészülni a vezetőknek, hogy saját hibájukból megsérülhetnek, hanem éberségükkel a többi közlekedő hibáját is ki kell védeniük. Ezzel összefügg, hogy soha nem szabad úgy nyeregbe ülni, ha valaki nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban, legyen szó fáradtságról, lelki gondokról, éhségről, szomjúságról, esetleg ittasságról! A reakcióidő növekedése vagy a közlekedési helyzetekre adott rossz reakciók mind-mind baleseti források, ezért ilyen esetben azt javasolja, ha valaki már nem tud koncentrálni, inkább szánja rá az időt, pihenjen, és csak utána üljön újra motorra!