· Képek: Pulai László · 2019. július 2. 35

Kétszeresére nőtt a motorosok száma

Megdupláztuk

Megállt az első öt hónapra jellemző fejlődés, de így is impozánsak a számok, főleg az elmúlt évekkel összehasonlítva. Mindenesetre az biztató, hogy több motor fogyott júniusig, mint máskor egész évben, és immáron kétszer annyian motoroznak, mint húsz évvel ezelőtt.
Mintha megcsappant volna a vásárlási kedv az autó- és motorpiacon, legalább is erről árulkodik, hogy a január és május közötti időszak elképesztően magas számai után júniusban gyakorlatilag a tavalyival megegyező eredményt értek el a kereskedések. Legyen szó személyautóról, furgonról vagy motorkerékpárról, egyaránt a 2018-as adatokkal megegyező - vagy annál kissé alacsonyabb - számokat láthatunk.
{{articleGallery[22441].caption}}
Ez a kétkerekűek piacán annyit tesz, hogy 413 új motort adtak át tulajdonosaiknak, szemben az április 523-mal és a májusi 617 darabbal. Ez gyakorlatilag megegyezik a 2018-as eredménnyel, egészen pontosan három százalékkal több, ami nem valami acélos teljesítmény, ugyanakkor az első félév számai így is biztatóak. Összesen 2399 új motorkerékpárt vásároltak, illetve ennyit vettek meg és regisztráltak be Magyarországon, holott 2010 és 2016 között egyszer sem fogyott ennyi egész évben.
{{articleGallery[22440].caption}}
Emellett a használtimport is pörög, évente átlagosan 11-12 ezer motort hoznak be és helyeznek forgalomba itthon, ami folyamatosan duzzasztja a hazai járműállományt. A KSH szerint tavaly év végén 176 070 rendszámos motor volt forgalomban hazánkban, ami az évi 14-15 ezer darabos bővülést látva mára legalább 184-185 ezerre hízott, vagyis az ezredforduló óta több mint duplájára nőtt az útjainkon közlekedő rendszámos gépek száma.