Magyarországon is egyre ismertebb az idén éppen 15 éves Motozem, és ebből az apropóból megkerestük a cég alapítóit, hogy megtudjuk, miért vágtak bele a nemzetközi üzlethálózat kiépítésébe, és milyen tervekkel készülnek a következő évekre.

Motozem: mi is motorosok vagyunk

Napjainkban már két Motozem-bolt is elérhető a magyar határ közelében, azaz egyre többen tudnak személyesen vásárolni náluk. A legújabb üzletről és a cég másfél évtizedes történetéről kérdeztük az alapítókat.

Először is arról meséljetek, kérlek, hogy pontosan mióta vagytok jelen a piacon?

– Jóllehet, az ötlet már korábban megfogalmazódott bennünk, de az első üzlet 2009 őszén nyitotta meg kapuit a motorosok előtt. A fő csapásirány azóta sem változott: fő tevékenységünk továbbra is a motoros ruházat, valamint kiegészítők és alkatrészek forgalmazása.

Miért döntöttek úgy, hogy belevágtok egy ilyen nagyszabású vállalkozásba?

– Tudod, mi is régóta szenvedélyes motorosok vagyunk, és ahogy sok társunkat, minket is foglalkoztatott, hogy a kétezres években milyen szegényes volt a felhozatal ruhákból, kiegészítőkből, ezért összeraktunk egy üzleti tervet a boltról, illetve a későbbi, nemzetközi terjeszkedésről. Akkoriban sok motoros csak Nyugat-Európából tudott minőségi holmikat rendelni, akárcsak mi – ezen szerettünk volna változtatni.

Emellett az is eltökélt célunk volt, hogy népszerűsítsük hazánkban a motorozást. Megmutatni az embereknek, hogy ez egy hatékony, környezetbarát és végtelenül praktikus közlekedési forma.

Gyakorlatilag a munkánk és a hobbink egybefonódott, talán ezért is olyan sikeres mindmáig a Motozem.

motozem-motoros-webaruhaz-bemutato-2024
A nemrég megnyílt, kassai Motozemmel együtt immáron két országban és hat boltban elérhetőek a cég termékei

Miben más a Motozem, mint az átlagos motorosboltok?

– Ezt elsősorban az elégedett vásárlóink tudnák megmondani, de úgy gondolom, hogy az eladók felkészültsége, szakmai ismerete nagyon sokat számít, miként az is, hogy motorosként pontosan tudják, mire van szüksége betérő vevőknek. Hasznos tanácsokkal tudják segíteni az ügyfeleket, és a nagy raktárkészlet révén rögtön fel is próbálhatják a motorosok a kinézett ruhát vagy más felszerelést.

Jóllehet, a szenci üzlet csak félórányira található a magyar határtól, a hazai motorosoknak – az immáron két éve magyar nyelven is elérhető – webáruház a legegyszerűbb választás, ha rendelnének. Mit emelnél ki a honlap és az online vásárlás előnyei közül?

– Először is ugyanazok az árak szerepelnek az üzletben és a honlapon, valamint az is szót érdemel, hogy a megrendelés után legkésőbb 24 órával garantáltan útnak indul a csomag a vevő felé. Miután befutott a rendelés, folyamatosan tájékoztatjuk a vásárlót a szállítás pillanatnyi állásáról, így időben értesül róla, hogy pontosan mikor várhaja a pakkot.

motozem-motoros-webaruhaz-bemutato-2024
Az üzlet és a webáruház kínálata 100%-ban azonos, sőt azonos árakat kapnak az online, illetve személyesen vásárló motorosok

Emellett az előírtnál jóval hosszabb, 100 napos visszaküldési és cseregaranciát vállalunk a termékekre, hiszen ha valaki januárban veszi meg új felszerelését, lehet, hogy csak a szezon elején szembesül vele, hogy nem jól választott, és inkább kicserélné egy másikra.

Melyek voltam a Motozem történetének legfontosabb mérföldkövei?

– A 2009-es üzletnyitás után két évvel, 2011-ben elindult a Motozem.cz cseh honlap, 2014-ben a szlovák webshop, újabb két év múlva megjelentünk a lengyel piacon is, és végül 2022-ben a magyar vásárlók előtt is megnyílt az út a rendeléshez.

Összesen hányféle termék található meg a magyar nyelvű webshopban?

– Aki ellátogat a honlapunkra, láthatja, hogy a kínálat szinte végtelen, négy kategóriában, csoportonként ezerszám sorakoznak a motoros felszerelések. Ezen belül kimondottan nagy szelet a ruházat, itt csizmától a sisakig, kesztyűtől a funkcionális ruházatig, valamint légzsákokon át, egészen az utcán is hordható pulóverekig terjed a kínálat.

motozem-motoros-webaruhaz-bemutato-2024
Számtalan márka elérhető a cég honlapján, valamint üzleteiben, például az MT Helmets, az Ozone, a Rebelhorn, a Revit, az RSA, az R-Tech és a Street Racer, hogy csak a legfontosabbakat említsük

A motorfelszerelések választéka is rendkívül gazdag, egyaránt megtalálhatóak az általános termékek (rendszámtartók, matricák, mobiltelefon- és GPS-tartók, lopásgátlók stb.) és a gép ápolásához, karbantartásához szükséges segédanyagok, illetve szerszámok. Természetesen ehhez alkatrészeket is biztosítunk – aksitól a láncszettig mindent megtalálnak nálunk a motorosok.

Miben segíti a vásárlókat a rendkívül színes webshop?

– Nagyon hosszú ideje csiszoljuk a weboldalt, nemcsak személyes tapasztalatok alapján, hanem az ügyfelek értékes javaslatainak köszönhetően is. Célunk egy áttekinthető e-shop, amelyben a vásárlók könnyen eligazodhatnak, minden szükséges információt megkapnak, minőségi fotókat, vásárlói véleményeket, részletes mérettáblázatokat és minden információt az ügyfélszolgálattal vagy a közelgő eseményekkel kapcsolatban. Mivel a ruházat a fő tevékenységi körünk, ezen belül számtalan módon kereshetnek a vásárlók: nem, méret, felhasználási terület, alapanyag vagy konkrét gyártó szerint is szűkíthetik a kört az igényeiknek megfelelően.

Jelenleg hány üzlete van a vállalkozásnak?

– A Motozem eddig öt bolttal kezdte meg az idei évet, ebből négy Csehországban és egy Szlovákiában működik, de örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt hetekben újabb üzlettel bővült a hálózat. Ez a magyar motorosoknak is fontos lehet, ugyanis a határhoz közel, Kassán nyitottuk meg legújabb boltunkat.

Mennyire gördülékeny a szállítás más országokba?

– Korábbi tapasztalataink alapján csak a bevált, megbízható futárcégeket alkalmazzuk, így nincsenek váratlan meglepetések a határon túli szállításoknál sem. Csehországban a szállítási idő legfeljebb egy-két munkanap, Szlovákiába és Magyarországra pedig átlagosan 2-3 munkanap alatt ér oda a megrendelt áru.

motozem-motoros-webaruhaz-bemutato-2024
A nagy raktárkészlet és a hozzáértő személyzet pont olyan lényeges része egy sikeres üzletnek, mint az online rendelések gyors, pontos és tervezhető kiszállítása – emelték ki Motozem alapítói

Melyek a legfontosabb forgalmazott márkák?

– Az alkatrészek-felszerelések közül az R-Tech-et emelném ki, míg a ruhák között az MT Helmets, az Ozone, a Rebelhorn, a Revit, az RSA és a Street Racer az igazi húzónév.

Zárásként beszéljünk kicsit a távlati tervekről. Milyen újdonságokra számíthatnak a motorosok a követkető hónapokban?

– Természetesen folytatjuk a terjeszkedést, céljaink között szerepel az online belépés a német, az osztrák és a román piacra. Továbbá új márkákat is szeretnénk elérhetővé tenni a webshopban, különböző árkategóriájú termékek jelenhetnek meg a közeljövőben, így érdemes időről időre visszalátogatni a Motozem.hu-ra, mert a választék folyamatosan bővül.