– A Spanyol Közlekedési Minisztérium (DGT) javaslata alapján bővülhet a kötelezően előírt motoros felszerelések listája, és valószínűleg 2025-től megkövetelhetik a légzsákos felsőt is az eddig kötelező sisak mellett. Mi több, már idén változtatnak néhány szabályon, így az országban előírás lesz a kesztyű viselése motorozás közben. Azért adták be ezt a módosítójavaslatot, mert tanulmányok szerint a kesztyű és a légzsák jelentősen csökkenti a sérüléseket, különösen többjárműves karambolok esetén – adták hírül a spanyol lapok még márciusban.

nem-lesz-kotelezo-a-legzsak-spanyolorszagban
Ezentúl legális a sisakbeszélők használata Spanyolországban

Azóta több helyi motoros szervezet is jelezte, hogy nem életszerű a légzsákos felső kötelező bevezetése, még akkor sem, ha négy-öt év múlva várhatóan sokkal elterjedtebbek lesznek, egyben olcsóbbá válnak a patronos védőfelszerelések.

Mégsem lesz kötelező a légzsákos mellény

A heves ellenállás miatt vissza is vonták a beadványt, de tegyük hozzá gyorsan, hogy a spanyol Közlekedési Hatóság döntése nem végleges. Azaz a szervezet csak elnapolta a „légzsákrendeletet”, és a jövőben bármikor újra felbukkanhat, ha már olcsóbb, könnyebben megvehető lesz a főként motorosok számára fejlesztett védőfelszerelés.

nem-lesz-kotelezo-a-legzsak-spanyolorszagban
A Spanyolországban túrázó motorosoknak hasznos információ lehet, hogy a légzsák ugyan nem, de a kesztyű kötelező lesz az Ibériai-félszigeten

Az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2026 és 2030 között írják elő az ütközéskor felfúvódó felső használatát, azonban a tavasszal meghirdetett módosítások többi eleme érvényben marad. Így hosszú idő után végre szabályos lesz sisakbeszélőt használni, ami eddig tilos, pontosabban megtűrt volt az országban, és előírás lesz a kesztyű viselése motorozás közben.